Samenwerking in de zorg

Samenwerking in de WMO-zorg

Gemeenten hebben de taak om de beste zorg in te kopen voor een goede prijs. Het kan zijn dat aanbieders van WMO-zorg daarvoor moeten of willen samenwerken. Hieronder leest u waar beide partijen op moeten letten.

Als u WMO-zorg inkoopt

U moet er zelf op letten dat de inwoners van uw gemeente beter worden van de afspraken die zorgaanbieders met elkaar maken. Vuistregels zijn:

  • Zorg dat uw inwoners kunnen kiezen, en dus naar een andere zorgaanbieder kunnen overstappen als ze dat willen.
  • Bied ruimte aan nieuwe zorgaanbieders. Zij kunnen met goede nieuwe ideeën komen.
  • Laat zorgaanbieders alleen afspraken maken die écht nodig zijn om goede zorg te leveren. Als u WMO-zorg aanbiedt U bent zelf verantwoordelijk voor de afspraken die u maakt en de manier waarop u samenwerkt. Vuistregels zijn:

Als u WMO-zorg aanbiedt

U bent zelf verantwoordelijk voor de afspraken die u maakt en de manier waarop u samenwerkt. Vuistregels zijn:

Heeft u vraagtekens bij samenwerking in de WMO-zorg?

Ziet u in de WMO-zorg een vorm van samenwerking die misschien nadelig is voor patiënten en verzekerden? Maken bijvoorbeeld concurrenten afspraken over prijzen of over de verdeling van patiënten? Of stelt een gemeente eisen die zulke afspraken in de hand werken? Geef uw tip of melding aan ons door.

Bekijk de veelgestelde vragen over samenwerking in de WMO-zorg

Afspraken voor goede zorg

Zorgaanbieders werken samen om goede en doelmatige zorg te leveren. De ACM geeft daarvoor alle ruimte. Maar sommige afspraken zijn niet in het belang van patiënten en beperken de concurrentie. Daardoor kan de zorg duurder en slechter worden, en de keuze kleiner. Zulke afspraken zijn verboden.

 

Pagina-opties

 
Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten