Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Samenwerking tussen zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars concurreren met elkaar om de gunst van verzekerden. Maar ze werken ook samen. Bijvoorbeeld als het gaat om kwaliteitsnormen voor de inkoop van medisch-specialistische zorg.

Waar moet u op letten als u wilt samenwerken met andere zorgverzekeraars?

Let erop dat uw samenwerking de concurrentie niet belemmert. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als door een samenwerking belangrijke verschillen tussen zorgverzekeraars kleiner worden en verzekerden daardoor minder te kiezen hebben.

Het algemene uitgangspunt is dat samenwerking tussen zorgverzekeraars is toegestaan als daardoor de concurrentie niet wordt beperkt. Ook mogen zorgverzekeraars samenwerken als de samenwerking belangrijke voordelen meebrengt voor bijvoorbeeld de kwaliteit, toegankelijkheid of betaalbaarheid van de zorg, mits de samenwerking niet verder gaat dan noodzakelijk. En de voordelen uit die samenwerking ook echt ten goede komen aan patiënten/verzekerden.

Meer over samenwerking tussen zorgverzekeraars

Wilt u weten hoe de ACM afspraken tussen zorgverzekeraars beoordeelt? Bekijk dan onze documenten hieronder.

Vragen of signalen voor de ACM?

Ziet u een vorm van samenwerking tussen zorgverzekeraars die misschien nadelig is voor patiënten en verzekerden? Maken bijvoorbeeld concurrenten afspraken over prijzen of premies? Meld dit dan bij de ACM.

Heeft u vragen over ons toezicht in de zorgsector? Mail dan ons zorgteam direct via vragen [punt] zorg [at] acm [punt] nl.