Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Samenwerking tussen zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars concurreren met elkaar om de gunst van verzekerden. Maar ze werken ook samen. Bijvoorbeeld als het gaat om kwaliteitsnormen voor de inkoop van medisch-specialistische zorg.

Waar moet u op letten als u wilt samenwerken met andere zorgverzekeraars?

Let erop dat uw samenwerking de concurrentie niet belemmert. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als door een samenwerking belangrijke verschillen tussen zorgverzekeraars kleiner worden en verzekerden daardoor minder te kiezen hebben.

Het algemene uitgangspunt is dat samenwerking tussen zorgverzekeraars is toegestaan als daardoor de concurrentie niet wordt beperkt. Ook mogen zorgverzekeraars samenwerken als de samenwerking belangrijke voordelen meebrengt voor bijvoorbeeld de kwaliteit, toegankelijkheid of betaalbaarheid van de zorg, mits de samenwerking niet verder gaat dan noodzakelijk. En de voordelen uit die samenwerking ook echt ten goede komen aan patiënten/verzekerden.

Meer over samenwerking tussen zorgverzekeraars

Wilt u weten hoe de ACM afspraken tussen zorgverzekeraars beoordeelt? Bekijk dan onze documenten hieronder.

In onze Leidraad Brancheorganisaties en zorgcontractering leest u welke mogelijkheden brancheorganisaties van zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben om hun leden bij te staan in de individuele zorgcontractering. Zij mogen adviezen geven over onderwerpen die niet concurrentiegevoelig zijn. Zij mogen ook openbare informatie aan hun leden geven of verduidelijken, of onderzoek (laten) doen. Maar zij mogen hierbij geen concurrentiegevoelige informatie delen. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten ieder voor zich de eigen inzet in de zorgcontractering bepalen.

Vragen of signalen voor de ACM?

Ziet u een vorm van samenwerking tussen zorgverzekeraars die misschien nadelig is voor patiënten en verzekerden? Maken bijvoorbeeld concurrenten afspraken over prijzen of premies? Meld dit dan bij de ACM.

Heeft u vragen over ons toezicht in de zorgsector? Mail dan ons zorgteam direct via vragen [punt] zorg [at] acm [punt] nl.

Afspraken voor goede zorg

Zorgaanbieders werken samen om goede en doelmatige zorg te leveren. De concurrentieregels geven daarvoor veel ruimte. Maar sommige afspraken zijn niet in het belang van patiënten en beperken de concurrentie. Daardoor kan de zorg duurder en slechter worden, en is er minder keuze voor patiënten. Zulke afspraken zijn verboden.