Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Samenwerken in de zorgsector

Waar moet u op letten als u wilt samenwerken in de zorg?

Wilt u samenwerken met een zorgaanbieder, zorgverzekeraar of ander bedrijf in de zorg? Voorkom dat u afspraken maakt die niet zijn toegestaan. U mag bijvoorbeeld niet samen met concurrenten bepalen wat zorg moet kosten of wie in welk gebied zorg levert.

Samenwerken: wat mag wel, wat mag niet

Er is veel ruimte voor samenwerking zolang u de concurrentie niet onnodig beperkt. En de afspraken niet schadelijk zijn voor patiënten en verzekerden. Zo mag u:

 • Samenwerken met andere onderdelen van dezelfde onderneming
 • Samenwerken om voordelen te behalen op bijvoorbeeld de kwaliteit, innovatie en betaalbaarheid van de zorg. De samenwerking mag dan niet verder gaan dan noodzakelijk. En er moet voldoende concurrentie overblijven
 • Samenwerken in klein verband:
  • niet meer dan 8 bedrijven, en
  • de gezamenlijke omzet is niet hoger dan:
   • 1,1 miljoen euro in het geval van geleverde diensten
   • 5,5 miljoen euro in het geval van geleverde goederen

Samenwerkingen waarbij het gezamenlijke marktaandeel onder de 10% blijft zijn ook toegestaan, mits de samenwerking niet negatief is voor de handel tussen de EU-lidstaten.

In de Richtsnoeren voor de zorgsector vindt u een verdere uitleg van de concurrentieregels voor de zorgsector. En links in het menu een nadere uitleg voor bepaalde zorgdomeinen.

Samenwerken voor ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’

Werkt u samen met andere bedrijven in het kader van ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’? Dan legt de ACM geen boete op als u zich houdt aan 5 voorwaarden. Voor de invulling van de voorwaarden kunt u gebruik maken van concrete handvatten.

Vragen of signalen voor de ACM?

Ziet u in de zorg een vorm van overleg of samenwerking die misschien nadelig is voor patiënten en verzekerden? Maken bijvoorbeeld concurrenten afspraken over prijzen of over de verdeling van patiënten? Meld dit dan bij de ACM.

Heeft u vragen over ons toezicht in de zorgsector? Mail dan ons zorgteam direct via vragen [punt] zorg [at] acm [punt] nl.