Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa verdenkt 18 wegenbouwers van kartelafspraken rond asfaltcentrales

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt 18 wegenbouwbedrijven van het maken van kartelafspraken rond drie asfaltcentrales waarin zij participeren. De NMa heeft rapport opgemaakt, waarin het redelijke vermoeden is vastgelegd dat de bouwondernemingen de gang van zaken in de drie asfaltcentrales onderling hebben afgestemd. De 18 bouwondernemingen hebben afspraken gemaakt over de prijs van asfalt, de planning en verdeling van de asfaltproductie en de te verrichten (des-)investeringen in de betrokken asfaltcentrales. De afspraken hebben betrekking op de jaren 1998 tot en met 2002.

De bouwbedrijven die bij de kartelafspraken rond deze asfaltcentrales zijn betrokken en waartegen rapport is opgemaakt zijn: Ballast Nedam Infra Noord Oost B.V., BAM NBM Wegenbouw NoordOost B.V., Gebr. Van Kessel Participatie Maatschappij B.V., Gruno Wegenbouw B.V., HBG Civiel B.V., Hollandsche Wegenbouw Zanen B.V. , Jansma Wegen en Milieu B.V., Koninklijke Sjouke Dijkstra & Zn B.V., Koninklijke Wegenbouw Stevin B.V., Koop GWW B.V., Oosterhof-Holman Infra B.V., Reef Beheer B.V., Roelofs De Hondsrug B.V., Van der Wal Infrastructuur B.V., Verhoeve Groep Noord B.V., Verhoeve Groep Oost B.V. , Vermeer Infrastructuur B.V. en Wegenbouwmaatschappij J. Heijmans B.V.

De asfaltcentrales waarover de afspraken zijn gemaakt zijn: Asfalt Productie Kootstertille B.V., Asfalt Productie Westerbroek B.V. en Noordelijke Asfalt Produktie B.V. met vestigingen in Heerenveen en Winschoten. Een van de uitvloeisels van de kartelafspraken is dat de asfaltcentrale van de Noordelijke Asfalt Produktie B.V. in Winschoten is gesloten, waardoor productiecapaciteit uit de markt is genomen.

De ondernemingen kunnen nu reageren op het rapport. Daarna stelt de NMa definitief vast of er sprake is van een overtreding en, zo ja, of de NMa een boete oplegt.

De NMa doet met een speciaal team onderzoek naar kartelvorming in de bouwsector. Eerder maakte de NMa rapporten op over verboden afspraken rond de Noord-Zuid metrolijn in Amsterdam, een aanbesteding van de gemeente Scheemda en aanbestedingen van asfaltwerken in Friesland, Groningen en Drenthe. De NMa zal dit jaar nog meer resultaten van onderzoeken in de bouwsector bekend maken.

 

 

Meer in deze zaak

 

Zie ook