Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa maakt rapport op tegen wegenbouwers vanwege kartelafspraak

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft rapport opgemaakt tegen vier wegenbouwers. De NMa maakt rapport op bij een redelijk vermoeden van een overtreding van de Mededingingswet. Het betreft de bedrijven Koninklijke Wegenbouw Stevin B.V. , Ballast Nedam Infro Noord Oost B.V., Gruno Wegenbouw B.V. en Koop Tjuchem B.V. Volgens de NMa hebben deze bedrijven vooroverleg gevoerd en prijsafspraken gemaakt met betrekking tot de aanbesteding van het uitvoeren van onderhoud aan asfaltwegen in de gemeente Scheemda in de periode 1998 tot en met 2000. Dit is het eerste rapport dat de NMa opmaakt waarbij gegevens zijn gebruikt die afkomstig zijn uit de zogenaamde schaduwadministratie van Koop Tjuchem.

Uit onderzoek heeft de NMa geconcludeerd dat genoemde bedrijven voorafgaand aan de aanbesteding het bedrag waarvoor zij zouden inschrijven op deze aanbesteding van de gemeente Scheemda hebben afgestemd. Deze afstemming hield in, dat KWS als laagste van de vier zou inschrijven en dat de andere drie een op geld waardeerbare tegenprestatie zouden ontvangen van KWS.

Bij dit onderzoek heeft de NMa zich mede gebaseerd op feiten die afkomstig zijn uit de genoemde schaduwboekhouding, die sinds eind 2001 in het bezit is van de NMa. Daarnaast heeft de NMa aanvullend bewijsmateriaal verzameld, onder meer via bedrijfsbezoeken.

Een prijsafspraak rond een aanbesteding is volgens de Mededingingswet verboden. Elke vorm van coördinatie tussen ondernemingen die de risico's van de onderlinge concurrentie welbewust uitschakelt en vervangt door feitelijke samenwerking is in strijd met de Mededingingswet.

De betrokken bedrijven kunnen nu op het rapport reageren. Daarna stelt de NMa definitief vast of er sprake is van een overtreding en zo ja, of er een boete en/of een last onder dwangsom wordt opgelegd.

De NMa doet sinds eind 2001 met een speciaal team intensief onderzoek naar kartelvorming in de bouwsector. Eerder is reeds rapport opgemaakt tegen Heijmans en Solétanche in verband met vermoedens van verboden afspraken rond de Noord-Zuid metrolijn.

 

Meer in deze zaak