Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa verdenkt 13 wegenbouwers van maken kartelafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt dertien wegenbouwbedrijven van het maken van verboden kartelafspraken over asfaltwerken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Tegen de bedrijven is rapport opgemaakt. De NMa heeft een redelijk vermoeden dat tien bedrijven geregeld hun gedrag bij inschrijvingen op aanbestedingen hebben afgestemd. Dit gebeurde in de jaren 1998 en 1999. Drie ondernemingen waren incidenteel betrokken bij deze wijze van afstemming tussen de tien ondernemingen. Door deze afpraken beperkten zij de onderlinge concurrentie. Dergelijke kartelafspraken zijn in strijd met de Mededingingswet.De NMa baseert zich op materiaal dat is aangetroffen bij bedrijfsbezoeken in het kader van het onderzoek naar de bouwsector.

De tien bedrijven waarvan de NMa de verdenking heeft dat zij geregeld bij deze kartelafspraken betrokken waren zijn: Ballast Nedam Infra Noord Oost B.V., Wegenbouwmaatschappij

J. Heijmans B.V., Koop Tjuchem B.V., Koninklijke Wegenbouw Stevin B.V., Oosterhof-Holman Infra B.V., Gruno Wegenbouw B.V., Gerrit Ooms B.V. , Reef Wegenbouw B.V., Snitjer B.V. en Vermeer Infrastructuur B.V.

De drie bedrijven die de NMa ervan verdenkt incidenteel bij deze kartelafspraken betrokken te zijn geweest zijn: Jansma Wegen en Milieu B.V., Fernhout Aannemingsbedrijf B.V. en Verhoeve Groep Oost B.V.

De dertien ondernemingen kunnen nu reageren op het rapport. Daarna stelt de NMa definitief vast of er sprake is van een overtreding en, zo ja, of de NMa een boete oplegt.

De NMa doet met een speciaal team onderzoek naar kartelvorming in de bouwsector. Eerder maakte de NMa rapport op over verboden afspraken rond de Noord-Zuid metrolijn in Amsterdam en een aanbesteding van de gemeente Scheemda. De NMa zal dit jaar nog meer resultaten van onderzoeken in de bouwsector bekend maken.

 

 

Meer in deze zaak