Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boetebesluit kartelverbod Noordzeegarnalen 14 januari 2003

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft boetes van in totaal EUR 13,781 miljoen opgelegd aan acht groothandelaren in garnalen, verenigd in de Vereniging ter Bevordering van de Garnalenhandel (VEBEGA), en vier Nederlandse, drie Duitse en één Deense producentenorganisatie voor de garnalenvisserij voor het overtreden van het Europese en Nederlandse kartelverbod.

De NMa heeft geconstateerd dat de producentenorganisaties en groothandelaren onderling afspraken hebben gemaakt over beperking van de vangsthoeveelheid van Noordzeegarnalen en over minimumprijzen. Deze afspraken zijn ook uitgevoerd. Hiermee is doelbewust de normale werking van de markt verstoord, als gevolg waarvan de prijzen van Noordzeegarnalen kunstmatig hoog werden gehouden. Deze afspraken hebben betrekking op de periode eind 1997 tot in ieder geval medio december 2000. Daarnaast hebben Nederlandse groothandelaren en producentenorganisaties in garnalen in het najaar van 1999 afspraken gemaakt die de toetreding van een nieuwe groothandelaar ernstig belemmerden.

 

Documenten

Boetebesluit kartelverbod Noordzeegarnalen 14 januari 2003 (PDF - 775.26 KB)