Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa wil opheldering van garnalensector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wil opheldering van de garnalensector omdat in de media de indruk wordt gewekt dat er (minimum) prijsafspraken zijn gemaakt. Daarnaast zouden er afspraken bestaan om de vangst te beperken met als doel de prijzen op te drijven. De NMa is direct een onderzoek gestart.

Pieter Kalbfleisch voorzitter Raad van Bestuur: 'Ik ben geschrokken van deze berichten en wil in het kader van hoor en wederhoor van de sector weten hoe de vork in de steel zit. Immers kunstmatige prijsopdrijving door onderlinge afspraken tussen vissers benadelen de consumenten.'

Garnalenvissers zijn ontevreden over de in hun ogen te lage prijzen van de garnalen. Daarom hebben ze recent bij groothandelaren blokkades opgeworpen. Ook is de vangst van een visser onbruikbaar gemaakt voor consumptie, omdat hij zich niet hield aan tussen de vissers gemaakte vangstafspraken.

In het verleden heeft de NMa meerdere malen duidelijk aangegeven waar de grenzen liggen voor samenwerking in de garnalensector. In een onderzoek heeft de NMa in 2003 vastgesteld dat er verboden vangstbeperking- en prijsafspraken voor Noordzeegarnalen werden gemaakt tussen producentenorganisaties van vissers. Er zijn toen door de NMa forse boetes opgelegd van in totaal ongeveer EUR 6 miljoen.