Concurreren binnen de regels
U mag samenwerken met andere bedrijven in uw sector, leveranciers of afnemers zolang u eerlijk concurreert. Daar zijn regels voor. Bijvoorbeeld dat u uw eigen prijzen bepaalt en zelf kiest wat u waar verkoopt. En dat u concurrentiegevoelige informatie voor uzelf houdt. Zoals informatie over kortingen, aanbestedingen of arbeidsvoorwaarden.
Concurrentieregels: uw eigen beleid bepalen
De belangrijkste aandachtspunten bij de concurrentieregels gaan over:
- Prijzen
- Markten
- Meedoen aan aanbestedingen
- Arbeidsvoorwaarden
- Productiehoeveelheid
- Concurrentiegevoelige informatie
Deze regels gelden voor bedrijven, ondernemersverenigingen en brancheorganisaties. En voor overheden als die producten en diensten op de markt aanbieden.
Horizontale en verticale afspraken
De regels gelden voor afspraken tussen concurrenten, dus bedrijven die dezelfde producten of diensten aanbieden op dezelfde markt. En ook voor afspraken tussen bedrijven op verschillende niveaus met dezelfde producten en diensten voor dezelfde markt. Bijvoorbeeld leveranciers en winkeliers. Of producenten en distributeurs.
Overheid en markt
Concurreert u met de overheid? Dan moet de overheid zich aan aanvullende regels houden.
Goed voor consumenten en bedrijven
Als bedrijven eerlijk concurreren, is dat goed voor consumenten en bedrijven. Consumenten hebben meer keuze tegen scherpe prijzen en bedrijven maken nieuwe en betere producten. En nieuwe bedrijven krijgen een kans.
Prijzen
Tip
Markten
Meedoen aan aanbestedingen
Tips
Arbeidsvoorwaarden
Productiehoeveelheid
Concurrentiegevoelige informatie
Uitzonderingen: afspraken die bedrijven mogen maken
Soms mag u wel afspraken maken met concurrenten. Bijvoorbeeld als u met een paar kleine bedrijven bent of als uw samenwerking voor de consument grotere voordelen dan nadelen voor de concurrentie heeft. Er gelden wel voorwaarden.
Tips
Kleine bedrijven
Er zijn 2 situaties waarin kleine bedrijven afspraken met elkaar mogen maken. Ook als zij concurrenten zijn. U moet in beide situaties aan 2 voorwaarden voldoen. Vraag een juridisch adviseur of u hieraan voldoet.
Situatie 1: klein aantal bedrijven:
- Er doen maximaal 8 bedrijven mee aan de afspraak.
- En de totale omzet van die bedrijven samen is maximaal 5,5 miljoen euro als de bedrijven vooral producten maken of 1,1 miljoen euro in alle andere gevallen.
Situatie 2: bedrijven met een klein marktaandeel:
- Alle bedrijven die meedoen met de afspraak hebben op hun markt samen een marktaandeel van maximaal 10%.
- En de afspraak heeft geen invloed op de handel tussen landen in de Europese Unie.
Voordelen groter dan nadelen
Wilt u samen met een concurrent duurzamer ondernemen? Lees welke afspraken over duurzaamheid u met andere bedrijven kunt maken.
Ook in andere gevallen mag u soms een afspraak maken die nadelig is voor de concurrentie. U moet dan voldoen aan 4 voorwaarden. Dit zijn strenge voorwaarden. Doe zelf goed onderzoek. Of vraag de hulp van een expert.
De 4 voorwaarden zijn:
- Uw afspraak leidt tot verbetering van de productie of distributie. Of draagt bij aan technische of economische vooruitgang.
- U kunt de voordelen alleen behalen door een afspraak waarmee u de concurrentie beperkt.
- Een eerlijk deel van het voordeel komt terecht bij uw klanten.
- Er blijft genoeg concurrentie over.
Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?
Ziet of hoort u dat concurrenten of leveranciers en afnemers samen verboden afspraken maken, waardoor zij met een kartel de concurrentie vervalsen? Of probeert een bedrijf zijn economische machtspositie te vergroten op een manier die verboden is? En heeft u daar als ondernemer last van? Wij houden toezicht op eerlijke concurrentie en marktwerking.
Heeft u misschien zelf verboden afspraken met concurrenten gemaakt of gaf u daarvoor opdracht? En wilt u daarmee stoppen? Als u dit zelf meldt, krijgt u misschien geen boete of een lagere boete. U kunt hierover vertrouwelijk contact opnemen met ons clementiebureau.
Bronnen
- Mededingingswet
- Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie
- Leidraad Samenwerking tussen concurrenten
- Leidraad Afspraken tussen leveranciers en afnemers
- Leidraad Tariefafspraken zzp’ers
- Bagatelvrijstelling: uitzondering op het kartelverbod
- Aanbestedingswet 2012
- Beleidsregels combinatieovereenkomsten 2013
- Beleidsregel Toezicht ACM op duurzaamheidsafspraken