Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Leidraad: Afspraken tussen leveranciers en afnemers

Mensen en bedrijven profiteren vaak van afspraken tussen leveranciers en afnemers. Veel afspraken tussen leveranciers en afnemers bevorderen de concurrentie. Door afspraken te maken kunnen zij goederen en diensten bijvoorbeeld efficiënter distribueren.

De leidraad ‘afspraken tussen leveranciers en afnemers’ biedt duidelijkheid om te kunnen beoordelen of hun afspraken in overeenstemming zijn met de mededingingsregels.
Deze leidraad is in juni 2022 aangepast naar aanleiding van de herziening van de Europese Groepsvrijstelling en Richtsnoeren.

Een belangrijke wijziging in 2022 is dat de regels zijn verruimd op het gebied van dual pricing: De leverancier mag verschillende prijzen rekenen voor producten die de winkelier of online of in zijn fysieke winkel verkoopt. Dit maakt het makkelijker voor leveranciers om verkopers te compenseren die een fysieke winkel hebben. Hierdoor kunnen fysieke winkels beter concurreren met online winkels. Het behoud van fysieke winkels heeft positieve economische en publieke effecten. Bijvoorbeeld, consumenten kunnen producten in de fysieke winkel bekijken.

Daarnaast zijn de regels aangepast op het gebied van online verkoop en online platforms, omdat dit de laatste jaren zo sterk is opgekomen.

Verticale prijsbinding blijft verboden. De ACM ziet verticale prijsbinding als een ernstige overtreding.

Deze Leidraad gaat uit van de Europese Groepsvrijstelling en Richtsnoeren, maar is toegespitst op Nederlandse bedrijven.

 

Documenten

Leidraad: Afspraken tussen leveranciers en afnemers (PDF - 254.07 KB)