Kruimelpad

PostNL moet toegang blijven aanbieden voor 24-uurs partijenpost

Zakelijke verzenders houden keuze

Bedrijven en organisaties kunnen voor hun 24-uurs partijenpost blijven kiezen uit meerdere postvervoerbedrijven. Dat komt doordat PostNL aan andere postvervoerbedrijven toegang moet blijven geven tot zijn sorteer- en bezorgnetwerk. Ook regionaal opererende postvervoerbedrijven kunnen daardoor landelijke bezorging van 24-uurs partijenpost aanbieden.

Dit staat in het marktanalysebesluit 24-uurs zakelijke post. Daarmee is de toegang tot het netwerk van PostNL voor de 24-uurs postmarkt ook vanaf 1 augustus gewaarborgd. Op die datum vervalt artikel 9 van de Postwet, dat deze toegang tot 1 augustus 2017 regelt.

Waarom moet PostNL toegang bieden?

Sommige postvervoerders bezorgen 24-uurs post in delen van het land. In andere delen hebben zij geen bezorgers.

PostNL is verplicht een aanbod te doen om deze post te bezorgen in deze gebieden. Hierdoor houden verzenders van zakelijke post keuze tussen verschillende postvervoerders. Dat zorgt voor betere service tegen lagere prijzen. Postvervoerders mogen maximaal 70 procent van hun post bij PostNL aanbieden. Dit zorgt ervoor dat zogenaamde stapelaars die van volumekortingen willen profiteren niet tot de markt kunnen toetreden.

ACM stelt voorwaarden vast die PostNL mag hanteren

In het marktanalysebesluit stelt de ACM vast welke voorwaarden PostNL mag hanteren voor het bezorgen van deze post. Het gaat dan onder meer om de tijden waarop de andere postvervoerders hun post moeten aanleveren bij PostNL en om de tarieven die PostNL bij hen in rekening mag brengen. De tarieven zijn zo vastgesteld dat PostNL haar kosten kan terugverdienen en tegelijkertijd een redelijk rendement kan hebben. Ook houdt de ACM bij het vaststellen van de tarieven rekening met de dalende postvolumes.

Wat ging er vooraf aan dit besluit?

De ACM heeft de marktpartijen op diverse momenten om input gevraagd op de analyse en de voorgenomen verplichtingen. Daardoor is het besluit op een aantal punten aangepast, zodat het nog gerichter de geconstateerde mededingingsproblemen oplost.