Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluiten op bezwaar executieveilingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert 77 besluiten op bezwaar van huizenhandelaren die zijn beboet voor het manipuleren van executieveilingen.

Kartel van huizenhandelaren

Het kartel benadeelde in de periode juni 2000 tot november 2009 verschillende particuliere huizenbezitters die gedwongen waren om hun huis via een openbare executieveiling te verkopen. De betrokken huizenhandelaren probeerden de prijs tijdens de veilingen kunstmatig laag te houden en zodoende winst te maken ten koste van de huizenbezitters. In veel gevallen vond na een geslaagde manipulatie een geheime 'naveiling' plaats, waar de kartelleden onderling bepaalden wie de eigenaar van het pand werd en de kartelwinst gedeeld werd.

In december 2011 en januari 2013 legde de ACM boetes op aan in totaal 79 huizenhandelaren die zich hieraan schuldig maakten. De meeste huizenhandelaren hebben beroep ingesteld tegen de opgelegde boetes.

Bekijk de hoofdpagina met alle besluiten executieveilingen