Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank Rotterdam in zaak executieveilingen

De rechtbank Rotterdam heeft op 18 december 2014 geoordeeld dat ACM terecht boetes heeft opgelegd aan 14 handelaren op executieveilingen wegens overtreding van het kartelverbod in de periode 2000-2009.

ACM heeft voldoende bewijs vergaard dat de conclusie kan dragen dat sprake is van één voortdurende inbreuk. Ook de wijze waarop onderzoek is verricht en vragen zijn gesteld aan handelaren kan de rechterlijke toets doorstaan.

De rechtbank is verder van oordeel dat ACM niet vooringenomen heeft gehandeld en geen gerechtvaardigd vertrouwen heeft gewekt dat de gedragingen van de handelaren waren toegestaan.

Wel acht de rechtbank een verlaging van de opgelegde boetes met 10% passend. Dit vanwege het feit dat zij privé dan wel zakelijk behoorlijk financiële gevolgen hebben ondervonden van de tegen hen genomen besluiten, vooral door (de aankondiging van) het beëindigen van de bancaire relaties door de bank.

Tegen de uitspraak van de rechtbank staat nog hoger beroep open.

Bekijk de hoofdpagina met alle besluiten executieveilingen