Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM publiceert boetebesluiten in de kartelzaak huizenhandelaren bij executieveilingen

De Autoriteit Consument & Markt publiceert de besluiten in de kartelzaak executieveilingen. Betrokken huizenhandelaren hebben via een voorlopige voorzieningsprocedure geprobeerd publicatie tegen te houden. De Consumentenbond heeft zich in de procedure bij de rechtbank gemeld als partij die wil opkomen voor de belangen van consumenten in deze zaak.

De rechter heeft op 1 augustus 2013 uitspraak gedaan en de eis van de handelaren afgewezen. Dit betekent dat ACM de besluiten nu met naam en toenaam mag publiceren. Dit zijn in totaal 71 boetebesluiten, en 13 besluiten op bezwaar. Huizenhandelaren hebben bezwaar en/of beroep ingesteld tegen de opgelegde boetes.

Kartel van huizenhandelaren

Het kartel benadeelde in de periode juni 2000 tot november 2009 verschillende particuliere huizenbezitters die gedwongen waren om hun woonhuis via een openbare executieveiling te verkopen. De betrokken huizenhandelaren hielden de prijs tijdens de veilingen kunstmatig laag, om daarna tijdens geheime 'naveilingen' winst te maken ten koste van de huizenbezitters. In december 2011 en januari 2013 legde de ACM boetes op aan in totaal 79 huizenhandelaren die zich hieraan schuldig maakten. 

Update 25-07-2017

Na de uitspraak van het CBb heeft ACM de individuele besluiten op deze site verwijderd. In het belang van de transparantie van de besluitvorming bij ACM en navolgbaarheid van de uitspraak van het CBb plaatst ACM hier voorbeeldbesluiten zoals deze in de zaak zijn genomen.

 

Bijlagen

Openbaar besluit op bezwaar executieveilingen (PDF - 643.38 KB) Openbaar sanctiebesluit executieveilingen (PDF - 694.89 KB) Openbaar besluit op bezwaar executieveilingen 7237/7268 (PDF - 819.51 KB) Openbaar sanctiebesluit executieveilingen 7237/7268 (PDF - 690.85 KB)

Zie ook

Meer in deze zaak