Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank over oneerlijke handelspraktijk Privilege

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft terecht opgetreden tegen overtredingen door het bedrijf Privilege. Ook heeft de ACM terecht een dwangsom ingevorderd omdat het bedrijf niet tijdig aan een last onder dwangsom (LOD) voldeed. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 15 februari 2024. De rechtbank verklaart het beroep van Privilege deels gegrond met betrekking tot de maatregelen zoals opgenomen in de last en vernietigt een gedeelte van het besluit van de ACM.

Waar gaat de zaak over?

Privilege biedt consumenten een betaald abonnement aan op de website www.mijnprivileges.nl. Via de website krijgt de consument toegang tot verschillende producten en diensten, zoals puzzel- en winacties. Het bedrijf beperkte in zijn algemene voorwaarden de mogelijkheid voor consumenten om hun abonnement tussentijds op te zeggen.

De ACM had Privilege een last onder dwangsom (LOD) opgelegd om het bedrijf te dwingen deze onredelijke bedingen uit de algemene voorwaarden te verwijderen of zodanig aan te passen dat ze geen onredelijk bezwarende bedingen meer bevatten. Consumenten moeten de mogelijkheid krijgen om met maximaal een maand opzegtermijn op te zeggen, na automatische verlenging van hun abonnement. Privilege mag op geen enkele wijze dreigen met de onevenredig hoge boete uit de boeteclausule in de algemene voorwaarden. Ten slotte moest Privilege haar bestaande leden, de betrokken bepalingen uit de algemene voorwaarden toesturen en toelichten dat zij hier niet aan zijn gebonden.

Privilege heeft bezwaar gemaakt tegen het opleggen van de LOD. In het besluit op bezwaar verklaarde de ACM de bezwaren van Privilege tegen de lastoplegging ongegrond en hield de last in stand. Vervolgens is Privilege tegen dit besluit in beroep gegaan bij de rechtbank Rotterdam.

Privilege heeft intussen niet tijdig aan de last voldaan. De ACM is vervolgens overgegaan tot het invorderen van de verbeurde dwangsommen door Privilege.

Uitspraak rechtbank

De rechter oordeelt dat de ACM terecht de overtredingen van Privilege heeft vastgesteld, maar dat de ACM bij de behandeling van het bezwaar wel opnieuw had moeten kijken naar de noodzakelijkheid van de opgelegde maatregelen. Op een onderdeel van de last – de verplichting te stoppen met het innen van of te dreigen met een boete – vond de rechter dat de ACM deze maatregel niet op had mogen leggen omdat Privilege dit al enige tijd niet meer deed en er geen aanleiding was om herhaling van de overtreding te verwachten. De rechtbank heeft het besluit van de ACM op dat punt vernietigd.

Dat het besluit van de ACM op dit ene punt vernietigd is betekent volgens de rechtbank niet dat de dwangsom voor Privilege verlaagd moet worden. De hoogte van de dwangsommen is volgens de rechtbank niet onevenredig hoog.

De rechtbank besluit ten slotte dat de ACM haar beslissing op bezwaar mag publiceren. Dat niet alle lastonderdelen door de rechtbank overeind worden gehouden, maakt niet dat de publicatie hiervan onrechtmatig is. De ACM wordt opgedragen om de uitspraak van de rechtbank eveneens te publiceren op haar website, om volledig inzicht te geven in welke lastonderdelen niet in rechte stand hebben gehouden.

Tegen deze uitspraak staat hoger beroep open.

Lees de uitspraak van de rechtbank Rotterdam op [rechtspraak.nl]:

Zie ook