Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Jurist Nienke

Portret Nienke Saanen

‘De gesprekken met “het veld” zijn ontzettend leuk en waardevol!’

Nienke:

  • Is jurist, werkt als senior medewerker Toezicht Zorgsector
  • Studeerde Ondernemingsrecht en Internationaal Recht aan de Universiteit Leiden
  • Werkte bij landsadvocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn als advocaat
  • Gaf les aan de Faculteit Techniek, Bestuur & Management van de TU Delft, waar ze ook promoveerde op Staatssteun en publieke belangen in de vervoersector
  • Was rechter-plaatsvervanger in Rotterdam en daarna fulltime rechter in Amsterdam
  • Werkt sinds juli 2019 bij de ACM

Sporten, Netflixen, lezen en lekker eten met vrienden: Nienke doet het allemaal graag. Net als de zomer- en wintervakanties doorbrengen in het gezinshuisje in Oostenrijk, om te hiken en te skiën. Ze woont “op een unieke plek in Nederland” en doet veel voor de vereniging die die plek beheert. In 2021 werkte ze als vrijwilliger op een verpleegafdeling van een ziekenhuis.

Met al een rijke carrière in het recht op zak, koos Nienke in 2019 voor de ACM. Daar kon ze weer bezig zijn met haar grote liefdes Europees en Mededingingsrecht.

“Ik kwam voor het eerst in aanraking met Europees recht toen ik als student-assistent werkte op het Europa Instituut in Leiden, en ik was er meteen door gegrepen. Mededingingsrecht kwam iets later, bij landsadvocaat Pels Rijcken. En ook dat vond ik meteen razend interessant. Al zag ik de advocatuur niet direct als mijn droombaan, ik heb tien jaar met heel veel plezier bij Pels Rijcken gewerkt en er ontzettend veel geleerd.”

“Op de TU Delft – waar ik daarna ging lesgeven en promoveren – voelde ik me lang goed op mijn plek, maar ik begon het juridische handwerk te missen. Naast mijn werk aan de TU werd ik rechter-plaatsvervanger voor mededingingszaken, en dat schudde mijn enthousiasme voor het mededingingsrecht weer wakker. Ik ben daarna nog fulltime rechter geweest, eerst in het bestuursrecht, daarna in het strafrecht. Maar strafrecht was helemaal niets voor mij.”

Doen waar je blij van wordt

“Ik vind dat je moet doen waar je blij van wordt, en voor mij is dat Europees en Mededingingsrecht. En het liefst bij een werkgever die aan de publieke kant zit. De ACM stond bovenaan mijn lijst.”

Een totaal nieuwe wereld

“De zorgsector was een totaal nieuwe wereld voor me. Alle terminologie en de overvloed aan afkortingen heb ik me echt eigen moeten maken. Als jurist draai ik mee in het toezichtswerk, net als mijn collega’s met andere achtergronden. Natuurlijk kijk ik vanuit mijn juridische achtergrond naar de zaken: Waar liggen de harde grenzen van de Mededingingswet en waar is ruimte? Hoe zal een rechter naar een besluit kijken? En als er iets op juridisch vlak moet worden uitgezocht sta ik, samen met mijn collega-juristen, natuurlijk vooraan.”

“Met een aantal collega’s beoordeel ik meldingen over mogelijke mededingingsovertredingen. Deze meldingen worden gedaan door zorgaanbieders, patiënten, zorgverzekeraars en brancheverenigingen. Regelmatig bellen we even met de melder, om helder te krijgen wat er precies speelt. Die gesprekken met ‘het veld’, zijn ontzettend leuk en waardevol. Ook heb ik regelmatig overleg met VWS en met andere toezichthouders in de zorg, zoals de NZa. Verder doe ik fusiezaken, beheer ik onze kennissite, ben ik voorzitter van het directieoverleg en coördineer ik ons Werkplan.”

Bijdragen aan de houdbaarheid van de zorg

“De actualiteit, de maatschappelijke relevantie van ons werk en het feit dat we samen kunnen bijdragen aan de houdbaarheid van de zorg geeft me enorm veel energie. En: de fantastische collega’s die altijd bereid zijn om de complexe zorgwereld te duiden of over andere dingen te sparren. Ik leer nog elke dag!”

Nienke op LinkedIn (deze link opent in een nieuw tabblad)