Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Econoom Stef

Portret Stef de Jong

‘Je duikt hier elke keer een nieuwe markt in’

Stef:

  • Is econoom, werkt als medewerker Toezicht bij Mededinging
  • Studeerde in Groningen. Hij deed een bachelor Economie en twee masters: Finance en Economie
  • Startte op 1 september 2019 bij de ACM via BoFEB, een traineeship voor economen

Stef houdt van wielrennen, van technische (wielren)gadgets, lezen (“op het moment veel over economie en filosofie”) en bordspellen (“strategieën uitdenken, net als in mijn werk”). Hij is ook actief in de alumnivereniging van BoFEB.

Als afgestudeerd econoom koos Stef bewust voor het publieke belang. Het traineeship van de Rijksoverheid sloot aan bij zijn opleiding en interesses en gaf hem de kans veel verschillende aspecten te zien van de Nederlandse economie.

“Het traineeship was de ideale mogelijkheid om uit te vinden wat echt bij me past, en starten in een klasje met 14 trainees in een nieuwe stad vond ik heel fijn. Ik was meteen enthousiast toen ik hoorde dat mijn stage bij de ACM zou zijn, omdat een toezichthouder dicht op de markt zit en met veel marktpartijen te maken heeft. Dat leek me erg interessant.”

Van containerterminals tot rookworsten

“Het traineeship start met een half jaar intensieve opleiding bij het ministerie van Economische Zaken, gevolgd door een half jaar stage. Ik kwam bij de ACM binnen op Mededinging en heb meegewerkt aan allerlei zaken, van een onderzoek naar containerterminals tot een zaak over rook- en kookworsten. Het is heel grappig wat je allemaal tegenkomt, en verrassend veelzijdig. Je duikt hier elke keer een nieuwe markt in.”

Op mijn ideale plek

“Na mijn stage ben ik gebleven bij Mededinging. Eerst als zaakbehandelaar en sinds medio 2021 onder meer in het team voor data-gedreven detectie. Hier vind ik nieuwe uitdagingen in werk waar mijn hart ligt: ik hou erg van cijfers en in dit team spelen die de hoofdrol. Met mijn collega’s uit verschillende disciplines ontwikkelen we modellen waarmee we (gedrags)patronen kunnen herkennen. Vervolgens analyseren we de datasets om te detecteren of er signalen zijn dat eerlijke mededinging wordt beperkt. Dat is vrij technisch, maar er is ook een belangrijke economische component: de bevindingen uit de data moeten geduid en economisch onderbouwd worden.”

Hard werken en stoom afblazen

“Ik heb echt een jumpstart gehad bij de ACM, want ik werd ook al snel projectleider. Per project is de samenstelling van het team verschillend, zodat je steeds met andere collega’s samenwerkt en snel veel mensen leert kennen. We kunnen hard werken met elkaar, maar ook stoom afblazen en een potje voetballen tegen ministeries. Overigens is die informele sfeer er in de hele organisatie; je doet makkelijk een koffietje met een collega, iedereen neemt altijd wel even de tijd voor je.”