Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel van gezamenlijke netbeheerders over verbeteringen Meetcode Elektriciteit

Eind vorig jaar ontving de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (hierna: de Raad) een voorstel van de gezamenlijke netbeheerders tot wijziging van de Meetcode Elektriciteit als bedoeld in artikel 31, sub b van de Elektriciteitswet 1998. Deze wijziging gaat gepaard met verschillende wijzigingen in de overige Technische codes, de Tarieven code en de Informatie code als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998. Het voorstel is ingediend omdat de Metrologiewet en een aantal relevante technische voorschriften recentelijk zijn gewijzigd. Ook signaleren de gezamenlijke netbeheerders op basis van opgedane ervaringen verbetermogelijkheden rondom de meetdatauitwisseling en de consistentie met andere codes.

Er zijn vier schriftelijke zienswijzen ontvangen waarin onder andere betoogd wordt dat sommige aanpassingen tevens de regels inhoudelijk wijzigen. Naar aanleiding van het voorstel organiseerde de Raad in januari van dit jaar een hoorzitting, waarna hij van de gezamenlijke netbeheerders een brief ontving waarin de tijdens de hoorzitting naar voren gebrachte punten op schrift zijn gesteld.

De Raad is van mening dat de gezamenlijke netbeheerders over een aantal onderdelen van betreffend voorstel geen juiste invulling geven aan het raadplegen van de representatieve organisaties mede omdat de representatieve organisaties onvoldoende of niet zijn geraadpleegd over een aantal onderdelen van het voorstel van de gezamenlijke netbeheerders. De Raad beschouwt dit strijdig met de eisen van het artikel 33 van de E-wet. De Raad kan in dat geval geen besluit over het voorstel nemen. Daarnaast is de Raad van mening dat een aantal voorgestelde wijzigingen aangepast moet worden.

De gezamenlijke netbeheerders hebben in reactie op het wijzigingsverzoek van DTe op 3 oktober 2007 een gewijzigd codewijzigingsvoorstel ingediend. De Raad zal op basis van het gewijzigde voorstel en de ingediende zienswijzen binnenkort een besluit nemen.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.