Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM vraagt om reacties op ontwerpbesluit vaste en mobiele gespreksafgifte

Vandaag publiceert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een ontwerpbesluit over de maximale tarieven die telefonieaanbieders elkaar in rekening mogen brengen wanneer zij een telefoongesprek vanaf een ander netwerk afleveren bij hun eigen klant. Het besluit gaat over de periode 2017-2019. Voor zowel de mobiele als de vaste telefoongesprekken gaan de kosten omlaag. Partijen kunnen tot 17 januari 2017 reageren op dit voorstel.

Consumenten profiteren van betere prijzen

Eens per drie jaar analyseert ACM de telefoniemarkten. Als ACM vaststelt dat er te weinig concurrentie is, legt ACM verplichtingen op aan de aanbieders om dat te verbeteren. Consumenten kunnen zo profiteren van betere prijzen.

Over de kostenmethodiek

Het maximumtarief  heeft ACM bepaald op basis van een methode die in lijn is met Europese regels. Deze methodiek heet de pure-BULRIC-kostenmethodiek.  Volgens ACM draagt het gebruik van deze kostenmethodiek maximaal bij  aan de concurrentie op de retailmarkten, het belang van consumenten en de totstandkoming van de interne Europese markt.

Over het gespreksafgiftetarief

De telefoonaanbieder van de persoon die wordt gebeld, vraagt voor het gebruik van zijn netwerk een vergoeding aan de aanbieder van de bellende kant, het gespreksafgiftetarief. De beller kan niet kiezen door wiens netwerk zijn gesprek wordt afgewikkeld. Iedere aanbieder heeft dus een monopolie voor gespreksafgifte op zijn eigen netwerk. Zonder regulering kunnen de tarieven voor gespreksafgifte daardoor te hoog worden. Daarom stelt ACM de maximumtarieven voor zowel vaste als mobiele aanbieders vast.