Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consultatie nieuw marktanalysebesluit ontbundelde toegang

Waarom deze consultatie?

Nadat de Europese Commissie in april 2015 ernstige bedenkingen had geuit over het marktanalysebesluit ontbundelde toegang, heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de afgelopen periode het oorspronkelijke besluit aangevuld en aangepast. Dit nieuwe besluit legt ACM nu voor aan marktpartijen. ACM vraagt om reacties op de aangevulde en aangepaste onderdelen.

Wat is er veranderd?

ACM heeft het ontwerpbesluit op een aantal onderdelen aangevuld met extra aandacht voor de rol van kabelnetwerken. Daarnaast heeft ACM de analyse van de internetmarkt aangepast. Zonder ingrijpen van ACM zal er op die markt sprake zijn van hogere prijzen en minder innovatie.

De conclusie van het besluit blijft staan: KPN moet aan concurrenten toegang blijven bieden tot zijn koper- en glasvezelnetwerk.

Wat ging hieraan vooraf?

In oktober 2014 publiceerde ACM het oorspronkelijke ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang. Na nationale consultatie bood ACM in april het besluit aan bij de Europese Commissie. Diezelfde maand liet de Europese Commissie weten ernstige bedenkingen te hebben bij het ontwerpbesluit. Na gesprekken tussen ACM en de Europese Commissie besloot ACM in juni 2015 om het ontwerpbesluit aan te vullen met een nadere onderbouwing en de analyse van de internetmarkt aan te passen.

Wie mag reageren?

ACM is in het bijzonder geïnteresseerd in reacties van marktpartijen uit de telecomsector, maar alle belanghebbenden mogen reageren.

Hoe kan ik reageren?

Let op: wij willen uiterlijk 11 september 2015 uw reactie zowel per post als per e-mail ontvangen, onder vermelding van ‘Consultatie marktanalyse ontbundelde toegang’.

Per e-mail: programma-ma [at] acm [punt] nl
Per post:
Autoriteit Consument & Markt
t.a.v Directie Telecom, Vervoer en Post
Postbus 16326
2500 BH Den Haag

Wat doet ACM met de reacties?

Na 11 september 2015 zal ACM alle reacties beoordelen. Daarna zal ACM het ontwerpbesluit aanpassen als dat nodig is en opnieuw aan de Europese Commissie voorleggen.

Wat betekent dat in de tussentijd?

Zolang het nieuwe besluit niet van kracht is, blijft de huidige regulering in stand. KPN blijft dus toegang bieden aan concurrenten. ACM streeft ernaar voor het einde van het jaar een definitief besluit te nemen.

 

Documenten

Consultatie nieuw marktanalysebesluit ontbundelde toegang (PDF - 4.24 MB)
 

Meer in deze zaak

 

Zie ook