Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak CBb over marktanalysebesluit ontbundelde toegang

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 17 juli 2017 uitspraak gedaan over het marktanalysebesluit ontbundelde toegang. Op basis van die marktanalyse heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald dat KPN in de periode 2016-2019 concurrerende aanbieders toegang moet blijven bieden tot zijn vaste koper- en glasvezelnetwerk.

Het CBb oordeelt dat de ACM KPN terecht verplicht haar netwerk open te stellen voor concurrenten. De ACM vindt dat deze uitspraak goed is voor zowel consumenten als bedrijven. Zonder regulering van de ACM zouden de meeste mensen voor hun telecomdiensten alleen kunnen kiezen uit KPN of Ziggo. Nu kunnen zij ook kiezen tussen verschillende aanbieders op het KPN-netwerk, zoals Online, Tele2 en T-mobile. Dit leidt tot lagere prijzen en betere diensten.

De Europese Commissie heeft in 2015 kritisch gekeken naar deze marktanalyse. Op basis daarvan versterkte de ACM haar besluit. Op 1 januari 2016 trad de regulering vervolgens in werking. Verschillende (telecom)partijen stapten naar de rechter tegen het besluit van de ACM. Het CBb oordeelt echter dat ACM haar besluit goed heeft onderbouwd. Het CBb volgt alle onderdelen van de analyse van de ACM, waaronder de concrete verplichtingen die de ACM aan KPN heeft opgelegd. Daarbij stelt het CBb onder meer dat de ACM KPN mag reguleren, omdat KPN op de zakelijke telecommarkt sterker is dan alle andere concurrenten, waaronder Ziggo.

Het CBb is de hoogste bestuursrechter. Hoger beroep is niet mogelijk. Deze uitspraak is daarom onherroepelijk.

Zie ook

Meer in deze zaak