Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM bekijkt reactie van Europese Commissie over marktanalyse ontbundelde toegang

De Europese Commissie heeft ernstige bedenkingen bij het ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang van ACM. Met het ontwerpbesluit waarborgt ACM dat concurrenten van KPN, zoals Tele2, Vodafone en Online toegang krijgen tot het netwerk van KPN. Dit leidt tot meer keuze en lagere prijzen voor consumenten en bedrijven op het gebied van internettoegang, vaste telefonie en zakelijke netwerkdiensten. De Commissie heeft twijfel over de wijze waarop ACM de markt heeft afgebakend en over de wijze waarop de machtspositie van KPN is vastgesteld. Henk Don, bestuurslid van ACM: “Wij zijn zeer verrast. We hebben de Commissie het afgelopen jaar steeds intensief op de hoogte gehouden en niet eerder signalen gekregen dat zij zulke problemen zagen. Overigens hebben wij begrepen dat de Commissie niet uit is op meer regulering van de markt.”

ACM zal de bedenkingen van de Commissie in de nu gestarte tweede fase zorgvuldig bestuderen en in overleg met de Commissie bekijken welke aanpassingen nodig zijn. Ook andere Europese telecomregulators worden in dit proces betrokken en geven de Commissie advies. Binnen twee maanden beslist de Commissie vervolgens of zij alsnog met het besluit kan instemmen, of dat ACM haar besluit moet aanpassen. Als ACM niet bereid is het besluit aan te passen volgens de wensen van de Commissie, kan de Commissie een veto uitoefenen.

Zolang het nieuwe besluit niet definitief is, blijft de huidige regulering in stand. KPN blijft dus toegang bieden aan concurrenten.

Lees het nieuwsbericht van de Europese Commissie "European Commission questions Dutch regulator's analysis of the wholesale market for local access to telecom networks "

 

Meer in deze zaak