Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek NERA business case ontbundelde toegang Fiber to the Home

In opdracht van ACM heeft NERA een onderzoek uitgevoerd naar de business case (bedrijfseconomische haalbaarheid)  van alternatieve telecomaanbieders voor afname van ontbundelde toegang op het glasvezelnetwerk (FttH) van Reggefiber. Dit onderzoek gebruikt ACM in haar marktanalyses.

Onderzoeksbureau NERA heeft een zogeheten ’bottom-up’ model opgesteld met een inschatting van de kosten en opbrengsten van een telecomaanbieder als deze op basis van ‘ontbundelde toegang’ actief wordt op de glasvezelnetwerken van Reggefiber. Bij ontbundelde toegang huurt een telecomaanbieder de lijn tussen de eindgebruiker en de eerste centrale van Reggefiber en levert over die lijn zijn eigen retaildiensten.

NERA concludeert dat het bedrijfseconomisch haalbaar is voor telecomaanbieders  om op deze wijze actief te worden op het grootste deel van de glasvezelnetwerken van Reggefiber.  NERA concludeert daarnaast dat dit ook haalbaar blijft als er zich enkele bedrijfseconomische tegenvallers voordoen.

Als alternatieve telecomaanbieders actief zouden worden op basis van  ‘wholesale breedbandtoegang’ (WBA) van KPN  dan wordt dit bedrijfseconomisch aanzienlijk minder interessant.  Bij wholesale breedbandtoegang koopt  een telecomaanbieder een kant en klare wholesaledienst in. In vergelijking met ontbundelde toegang heeft een telecomaanbieder dan veel minder mogelijkheden om zich met eigen retaildiensten te onderscheiden van de concurrentie.

Vervolgens heeft NERA in oktober 2014 in opdracht van ACM vragen van telecomaanbieders over het onderzoek beantwoord in een memo.

 

Documenten

Onderzoek NERA business case ontbundelde toegang Fiber to the Home (PDF - 560.99 KB)