Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Afspraken tussen leveranciers en afnemers

Leveranciers en afnemers maken vaak afspraken over de koop, verkoop en doorverkoop van producten en diensten. Dit mag, zolang iedereen vrij en eerlijk kan ondernemen en concurreren. Beperken de afspraken de concurrentie? Dan zijn die afspraken verboden.

Welke afspraken tussen leveranciers en afnemers zijn verboden?

Uitgangspunt is dat iedereen vrij moet kunnen ondernemen én concurreren. Uiteraard mogen leveranciers en hun afnemers afspraken met elkaar maken over de onderlinge samenwerking. Maar zulke afspraken mogen niet leiden tot een concurrentiebeperking. Denk hierbij met name aan een afscherming van de markt of het beperken van de concurrentie op prijs.

Ben ik betrokken bij een overtreding?

Via de adviesprijscheck kunt u controleren of u of uw leverancier zich aan de regels houdt. Op basis van uw input krijgt u ook suggesties voor de juiste vervolgstappen.

Meer informatie over de spelregels

Voor de spelregels met alle mitsen en maren en voorbeelden uit de praktijk. Raadpleeg indien nodig een juridisch adviseur voor advies.

Lees de volledige leidraad 'Afspraken tussen leveranciers en afnemers'