Kruimelpad

Besluit op bezwaar (met BAC) in de zaken Keukenkampioen B.V. en Keukenconcurrent B.V.

Keukenkampioen B.V. en Keukenconcurrent Nederland B.V. verkopen keukens vanuit winkels in heel Nederland. Zij zijn aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen (hierna: CBW). Ondernemers met een CBW-erkenning hanteren de CBW-erkend regeling en voeren het CBW-erkend logo.

CBW-erkende ondernemingen hanteren de algemene voorwaarden van de CBW. De Consumentenautoriteit heeft geconstateerd dat Keukenkampioen en Keukenconcurrent zich niet aan een aantal van deze voorwaarden hielden.

Zij vroegen in afwijking van die bepalingen een betaling van de volledige koopsom 12 tot 5 dagen voor de levering van een keuken. Bij faillissement van de ondernemingen zou de consument zijn aanbetaling kwijtraken. Daarmee handelen Keukenkampioen en Keukenconcurrent in strijd met de wet oneerlijke handelspraktijken.

In haar sanctiebesluiten, d.d. 19 november 2010, heeft de Consumentenautoriteit aan Keukenkampioen en aan Keukenconcurrent elk een bestuurlijke boete op van EUR 110.000,- opgelegd. Ook werden er lasten onder dwangsom opgelegd van EUR 5.000,- per dag met een maximum van EUR 200.000,-.

Keukenkampioen en Keukenconcurrent hebben bezwaar ingesteld tegen de besluiten van 19 november 2009. Over deze bezwaren heeft de Adviescommissie bezwaarschriften Consumentenautoriteit aan de Consumentenautoriteit schriftelijk advies uitgebracht.

In de beslissingen op bezwaar volgt de Consumentenautoriteit grotendeels deze adviezen.

Op twee onderdelen van het bezwaar - de hoogte van de boete en de boeteverhoging - heeft de Consumentenautoriteit het advies niet gevolgd, maar gekozen voor een nadere motivering van haar besluiten in zoverre.

De Consumentenautoriteit verklaart de bezwaren van Keukenkampioen en Keukenconcurrent ongegrond.

Keukenkampioen en Keukenconcurrent hebben beroep ingesteld tegen de besluiten op bezwaar bij de rechtbank Rotterdam.