Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete Eimskip en Samskip vrieshuizen IJmuiden/Velsen voor kartelafspraken

Kloosterboer IJmuiden (destijds een dochterbedrijf van Samskip) en Daalimpex (destijds een dochterbedrijf van Eimskip) hebben het kartelverbod overtreden. Kloosterboer IJmuiden en Daalimpex zijn nu beide onderdeel van Kloosbeheer. Ze krijgen bij elkaar bijna 3 miljoen euro boete. Dat heeft ACM op 22 december 2015 besloten.

De twee ondernemingen slaan vis op in koel- en vrieshuizen in de haven van IJmuiden en het nabijgelegen Velsen.

Kartelafspraken

Kloosterboer IJmuiden en Daalimpex hebben het kartelverbod overtreden. In de periode van juni 2007 tot en met juni 2009 wisselden ze concurrentiegevoelige informatie over specifieke klanten en offertes uit. Ook stemden zij  tarieven af die aan de klant zouden worden gerekend. Daarnaast vertelden de ondernemingen aan elkaar of de vrieshuizen al dan niet vol zaten

Overtreding en boete

ACM vindt dat de twee ondernemingen een zeer zware overtreding hebben begaan. Kloosbeheer, heeft aan het onderzoek meegewerkt en krijgt daarvoor 10% korting op de boete. Twee feitelijk leidinggevers krijgen allebei een persoonlijke boete voor hun gedrag.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak