Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete Kloosbeheer voor kartelafspraken vrieshuizen omgeving Betuwe

Onderdelen van onderneming Kloosbeheer en Van Bon (nu H&S Coldstores) hebben kartelafspraken gemaakt. Kloosbeheer krijgt een boete van meer dan 1,2 miljoen euro. Dat heeft ACM op 22 december 2015 besloten.

Kartelafspraken

De  twee ondernemingen zijn actief  op de markt voor de opslag en verwerking van vruchtensappen en vruchtensapconcentraten. ACM heeft vastgesteld dat Kloosterboer Elst en Van Bon Coldstores Beneden-Leeuwen (nu H&S Coldstores) kartelafspraken hebben gemaakt. Ze wisselden concurrentiegevoelige informatie uit. Ze deden dit in de periode juli 2006 tot en met november 2009.

Uitwisselen van gevoelige informatie

Beide ondernemingen onderzochten sinds december 2005 of ze konden fuseren of intensief samenwerken. Er werden echter tegelijkertijd ook vergaande afspraken gemaakt over bestaande klanten, tarieven en capaciteit. De fusiebesprekingen hebben meer dan vier jaar geduurd en uiteindelijk tot niets geleid.

Overtreding

ACM vindt dat de twee bedrijven een zware overtreding hebben begaan. Kloosbeheer heeft aan het onderzoek meegewerkt en krijgt daarvoor 10% korting op de boete.

 

Documenten

Boete Kloosbeheer voor kartelafspraken vrieshuizen omgeving Betuwe (PDF - 236.83 KB)