Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak CBb: ACM bevoegd om boetes op te leggen bij kartel koel- en vrieshuizen

Kartel bij koel- en vrieshuizen

De ACM heeft in 2015 voor ruim 12,5 miljoen euro aan boetes opgelegd voor concurrentiebeperkende afspraken tussen diverse bedrijven in de koel- en vrieshuizensector. Deze rechtszaak draait om de boete van ruim 900.000 euro voor Samskip en 50.000 euro voor de feitelijk leidinggever van Daalimpex.

De ACM doet onderzoek naar kartels. Als het kartel meer dan vijf jaar geleden is gestopt, kan de ACM daarvoor geen boetes meer opleggen. Haar boetebevoegdheid is dan verjaard, tenzij de ACM binnen die vijf jaar aan het betrokken bedrijf bekendmaakt dat ze onderzoek doet.

Het CBb oordeelt dat de ACM tijdig het onderzoek aan Samskip en de feitelijk leidinggever bekend heeft gemaakt. Er is volgens het CBb geen sprake van verjaring. De ACM was bevoegd om de boetes op te leggen. De rechtbank Rotterdam had eerder geoordeeld dat de ACM niet bevoegd is.

De uitspraken zijn onherroepelijk. Het CBb verwijst de zaken nu terug naar de rechtbank Rotterdam, zodat die de zaak inhoudelijk kan behandelen.