Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete Kloosbeheer koel- en vrieshuizen Vlissingen kartelafspraken

Een onderdeel van de onderneming Kloosbeheer heeft kartelafspraken gemaakt met een onderdeel van de onderneming Eimskip. Kloosbeheer krijgt een boete van 6.912.000  miljoen euro. Twee feitelijk leidinggevenden van Kloosbeheer krijgen elk een boete van 144.000 euro. Dat heeft ACM op 22 december 2015 besloten.

De twee ondernemingen zijn actief  op de markt voor opslag en verwerking van vruchtensappen en vruchtensapconcentraten in Vlissingen.

Kartel

Kloosterboer Vlissingen (een dochterbedrijf van Kloosbeheer) en Daalimpex (destijds een dochterbedrijf van Eimskip) hebben het kartelverbod overtreden.

Uitwisselen concurrentiegevoelige informatie

Zij hebben onder meer concurrentiegevoelige informatie over klanten en offertes uitgewisseld. Ook stemden ze de tarieven af die aan klanten zouden worden berekend. Ook wisselden ze de voorgenomen jaarlijkse prijsverhogingen uit. De overtreding vond plaats tussen november 2006 tot en met december 2009.

Overtreding

ACM vindt dat de ondernemingen een zeer zware overtreding hebben begaan. Kloosbeheer heeft aan het onderzoek meegewerkt en krijgt daarvoor 10% korting op de boete. Twee feitelijk leidinggevers krijgen allebei een persoonlijke boete voor hun gedrag.

 

Documenten

Boete Kloosbeheer koel- en vrieshuizen Vlissingen kartelafspraken (PDF - 215.82 KB)