Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM keurt nieuwe veilingregels goed voor grensoverschrijdende handel in stroom

Kopers en verkopers van elektriciteit kunnen door nieuwe veilingregels eenvoudiger grensoverschrijdend binnen de Europese Unie handelen. Ook krijgen ze meer financiële zekerheid. De nieuwe regels kunnen goed uitpakken voor de prijs van stroom die bedrijven en consumenten betalen. Dat is het gevolg van de goedkeuring van de nieuwe veilingregels door de Autoriteit Consument & Markt.

Meer zekerheid

Transportcapaciteit op de grens die kan worden gebruikt voor een periode van een maand of jaar (lange termijn) is beperkt beschikbaar. Daarom wordt deze geveild en verkocht aan de hoogste bieder. Door de nieuwe veilingregels vindt harmonisatie van deze regels plaats binnen de Europese Unie. Daarnaast geven de nieuwe regels meer financiële zekerheid aan marktpartijen. Producenten weten beter wat hun toekomstige omzet is voor grensoverschrijdende handel en energiebedrijven hebben meer duidelijkheid over toekomstige kosten van de stroom die ze inkopen. Dat is goed voor bedrijven en consumenten die die stroom afnemen. Remko Bos, directeur Energie van de Autoriteit Consument & Markt: “De nieuwe veilingregels geven energiebedrijven meer zekerheid en meer keuze bij het inkopen van stroom. Doordat er nu makkelijker ook over de grens stroom ingekocht kan worden, neemt de concurrentie toe. En dat is goed voor de prijs.”

Minder administratieve rompslomp

Het gelijktrekken van de veilingregels binnen de Europese Unie zorgt voor meer duidelijkheid over de regels en vermindert de administratieve rompslomp. De harmonisatie vindt nu plaats op vrijwillige basis. In 2016 wordt de harmonisatie door nieuwe Europese regelgeving verplicht voor alle landen in de EU. Er zullen dan nog verdergaande stappen richting volledige harmonisatie van veilingregels worden gezet.