Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: consumenten en bedrijven besparen 2,1 miljard op energiekosten

De tarieven die netbeheerders aan hun consumenten en bedrijven in rekening brengen worden de komende drie jaar sterk verlaagd. Dit levert consumenten en bedrijven een besparing op van 2,1 miljard euro. De verlaging pakt aanzienlijk gunstiger uit dan eerder werd gedacht. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend naar aanleiding van de methodebesluiten energie over de tarieven voor de periode 2014-2016.

Voordeel voor consument groter dan gedacht

Voor elektriciteit gaan de tarieven van regionale netbeheerders jaarlijks met gemiddeld 8 procent omlaag en bij TenneT met 7 procent. Voor gas dalen de netwerktarieven jaarlijks met gemiddeld 6,5% bij de regionale netbeheerders en met 5% bij GTS. De totale besparing voor consumenten en bedrijven bedraagt de komende 3 jaar zo’n 2 miljard euro. Eerder gaf ACM op basis van voorlopige gegevens van de netbeheerders al te kennen dat de besparing tenminste 500 miljoen euro zou bedragen. Dit was een conservatieve inschatting.  “De tarieven kunnen dalen doordat netbeheerders goedkoper aan kapitaal kunnen komen om te investeren; de rente staat laag”, zegt Henk Don, ACM-bestuurslid. ”Hierdoor kunnen de kosten voor de consument omlaag terwijl netbeheerders tegelijkertijd voldoende ruimte houden om te investeren in een toekomstbestendig netwerk. Een goed evenwicht dus, waarbij de energielevering in Nederland  betrouwbaar en betaalbaar kan blijven.”

Stappen richting duurzaam

ACM is zich ervan bewust dat de energiebedrijven de komende jaren extra gaan investeren, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling naar meer duurzame energie. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog onzeker, maar op basis van  de methodebesluiten kunnen netbeheerders in verschillende scenario’s meewerken aan de verduurzaming van de energievoorziening. De regulering biedt voldoende ruimte voor de doorberekening van de kosten van investeringen.

Regulering van tarieven voor netwerken

Toezichthouder ACM bepaalt de maximum tarieven voor het netwerk omdat de netbeheerders werken in een markt zonder concurrentie. De netwerktarieven beslaan bij een doorsnee huishouden een vijfde deel van de totale energierekening. De energierekening die ontvangen bestaat uit een bedrag voor verbruikte energie en een vergoeding voor beheer, onderhoud en vernieuwing van de kabels en leidingen die gezamenlijk het energienetwerk vormen.

Methodebesluiten: van ontwerp tot tarief

 

Zie ook