Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM verlaagt tarieven telecomaanbieders voor het doorgeven van telefoongesprekken

Per 1 september 2013 verlaagt de Autoriteit Consument & Markt de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het doorgeven van telefoongesprekken. Aanbieders mogen dan voor het doorgeven van een gesprek naar een mobiel nummer 1,019 cent per minuut berekenen, tegen 2,4 cent nu. Voor gesprekken naar vaste lijnen daalt het tarief van 0,37 naar 0,108 cent per minuut. De kosten voor mobiel bellen worden voor 5-10% bepaald door de hoogte van het afgiftetarief. Voor vast bellen is dit lager. Op dit onderdeel van het beltarief heeft elke aanbieder een monopolie. Daarom stelt ACM de hoogte van deze afgiftetarieven vast. Hier profiteert uiteindelijk ook de consument van.

Stapsgewijs omlaag

De telefoonaanbieder van de persoon die wordt gebeld, vraagt voor het gebruik van zijn netwerk een vergoeding aan de aanbieder van de klant die belt, het afgiftetarief. De beller kan niet kiezen door wiens netwerk zijn telefoontje wordt afgewikkeld. Elke aanbieder is dus monopolist op het gebied van afgiftetarieven. Via regulering zijn deze tarieven sinds 2003 stapsgewijs naar beneden gebracht. Voor mobiel waren de afgiftetarieven oorspronkelijk rond de 20 cent per minuut en voor vast ruim 1 cent per minuut.

Groen licht van de Europese Commissie

ACM heeft haar voorstel tot het verlagen van de afgiftetarieven eerst voor reactie aan Nederlandse marktpartijen voorgelegd. Vervolgens is het besluit naar de Europese Commissie gestuurd. ACM heeft op 31 juli groen licht gekregen van de Europese Commissie, waarna zij het besluit heeft kunnen afronden.

Zie ook

Meer in deze zaak