Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit marktanalyse vaste en mobiele gespreksafgifte (2013-2015)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de tarieven voor vaste en mobiele gespreksafgifte verder verlaagd voor de komende drie jaar. Het maximumtarief heeft ACM, in lijn met Europese regels, bepaald op basis van de pure-BULRIC-kostenmethodiek. Volgens ACM draagt deze kostenmethodiek maximaal bij aan de concurrentie op de onderliggende retailmarkten, het belang van consumenten en de totstandkoming van de interne Europese markt.

Het tarief dat providers mogen rekenen voor het afleveren van telefoongesprekken op een mobiel daalt van 2,4 cent naar 1,019 cent per minuut. Voor gesprekken naar een vaste lijn daalt dit tarief van 0,37 cent naar 0,108 cent per minuut. De verlaging gaat per 1 september 2013 in en geldt voor in beginsel 3 jaar.

ACM heeft haar voorstel tot het verlagen van de afgiftetarieven eerst voor reactie aan Nederlandse marktpartijen voorgelegd. Vervolgens is het besluit naar de Europese Commissie gestuurd. ACM heeft op 31 juli groen licht gekregen van de Europese Commissie, waarna zij het besluit heeft kunnen afronden.

Annexen C1 tot en met C4

De annexen maken onderdeel uit van dit besluit. Annex C1, C2, C3 en C4 en zijn niet gewijzigd naar aanleiding van de consultatie en zijn te vinden op de link hieronder:

Annexen C5 en G

De definitieve versies van de annexen C5 (BULRIC Model v6), en G zijn te downloaden op de link hieronder:

 

Documenten

Besluit marktanalyse vaste en mobiele gespreksafgifte (2013-2015) (PDF - 3.35 MB)
 

Bijlagen

Annex D Effectentoets - nadere beschrijving - augustus 2013 (PDF - 826.13 KB) Annex E Model effectentoets versie augustus 2013 (ODS - 30.09 KB)