Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete kartel Zilveruien

Op 25 mei 2012 heeft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit vastgesteld dat ondernemingen die zilveruien telen en verwerken het Nederlandse en Europese kartelverbod hebben overtreden door afspraken te maken over het maximaal in te zaaien areaal aan zilveruien. Ondersteunend aan deze quoteringsafspraak hebben de betrokken ondernemingen (Triumfus Onion Products Silverskins B.V., Crop Alliance B.V., GSV Baarland B.V., Veco Groente en Bloembollen B.V., Prodimex B.V., Primofin Swift B.V.) bedrijfsmiddelen van stakende zilveruienverwerkers opgekocht. Op die manier kon voorkomen worden dat er nieuwe ondernemingen op de markt actief zouden worden, die de quoteringafspraak zouden kunnen ondermijnen. Daarnaast hielden de betrokken ondernemingen elkaar verschillende jaren op de hoogte van de prijzen die zij voor zilveruien in rekening zouden brengen bij hun afnemers. De NMa heeft voor deze overtreding boetes opgelegd van in totaal ruim EUR 9 miljoen.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak