Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM onderzoekt toegangsregulering telecomnetwerken

De ACM heeft de afgelopen maanden onderzocht of consumenten en bedrijven kunnen profiteren van een goede prijs-kwaliteitverhouding voor hun internet, televisie, vaste telefonie en dataverbindingen. Ook heeft de ACM de jaarlijkse prijsverhogingen van telecomaanbieders geanalyseerd in relatie tot de kosten die zij maken en de kwaliteit die zij bieden. Daarnaast heeft de ACM gekeken naar de tarieven en voorwaarden die KPN rekent aan concurrenten die toegang vragen tot zijn koper- en glasvezelnetwerken.

Op basis van deze onderzoeken ziet de ACM een risico dat de toegangsvoorwaarden van KPN het voor concurrenten moeilijker kunnen gaan maken om te concurreren. Dit kan in de toekomst leiden tot hogere prijzen voor consumenten en bedrijven en een lagere afname van snel internet. De ACM ziet dan ook aanleiding een marktanalysebesluit op te stellen waarin beoordeeld wordt of toegang tot de vaste telecomnetwerken moet worden gereguleerd en zo ja, op welke wijze.

Ontwerpbesluit

De ACM verwacht in het najaar een ontwerpbesluit te consulteren op haar website, zodat alle telecomaanbieders hierop kunnen reageren. Na bestudering van deze reacties, beslist de ACM of regulering daadwerkelijk nodig is.

Hoge internetsnelheden zijn het afgelopen jaar nog belangrijker geworden en steeds meer huishoudens in Nederland worden aangesloten op glasvezel. Naast beschikbaarheid van snel internet is betaalbaarheid ook van belang.

Toegang

Door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in 2020 is de regulering vervallen voor toegang tot de netwerken van KPN en VodafoneZiggo. Dat betekent dat telecomaanbieders zonder eigen landelijk vast netwerk geen toegang hebben tot die netwerken tegen gereguleerde voorwaarden. VodafoneZiggo heeft zijn toegangsaanbod na de uitspraak  ingetrokken. KPN is na de uitspraak toegang blijven bieden tot zijn netwerken, maar heeft daarbij verschillende toegangsvoorwaarden aangepast.