De Telecommunicatiewet verbiedt het overlast te veroorzaken met ongevraagde commerciële elektronische berichten. Vaak gaat het hierbij om ‘direct marketing’. Alle directe elektronische berichten vallen hieronder, dus e-mails, maar ook sms’jes, mms’jes, appjes, directe berichten op sociale netwerksites en faxen. Het verbod geldt ook voor ingesproken berichten waarmee een computer automatisch mensen belt. Het maakt niet uit om welk doel het gaat: verkoop, naamsbekendheid, een goed doel, ledenwerving of verspreiding van een levensovertuiging.
Stuurt u zulke berichten uit? Van spam is alleen geen sprake, als de ontvangers:
u vooraf toestemming hebben gegeven, en
kunnen zien dat u de afzender bent, en
zich probleemloos kunnen afmelden.
Geldt het Nederlandse spamverbod ook voor berichten naar het buitenland?
Bent u als verspreider of opdrachtgever actief in Nederland? En verstuurt u berichten naar landen binnen de Europese Unie, IJsland, Noorwegen of Lichtenstein? Deze landen vormen samen de Europese Economische Ruimte (EER). Het spamverbod geldt binnen de hele EER.
Stuurt u berichten naar landen buiten de EER? Dan gelden voor u de regels van die landen. Als u bijvoorbeeld mails stuurt naar Japan, moet u zich houden aan de Japanse regels voor spam.
Is spam altijd e-mail?
Nee, er zijn veel meer vormen van spam. Het gaat om elektronische berichten in het algemeen. Dus ook om:
berichten die binnenkomen op een mobiele telefoon (sms’jes, mms’jes, appjes)
ingesproken berichten waarmee een computer automatisch mensen belt (‘spit’, spam over internet telephony)
directe berichten op sociale netwerksites (bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat of LinkedIn)
faxen
Vallen persberichten onder het spamverbod?
Stuurt u een informatief persbericht aan journalisten die vaak schrijven over uw onderwerp? Dan is dat geen spam. Maar u kunt het spamverbod niet omzeilen door uw bericht ‘persbericht’ te noemen. Stuurt u een persbericht aan mensen van wie u niet weet of ze zulke berichten willen krijgen? Dan overtreedt u misschien toch het spamverbod. Die kans is groter als het gaat om verkoop, naamsbekendheid, een goed doel, ledenwerving of verspreiding van een levensovertuiging.
Valt ‘tell-a-friend’ (viral marketing) onder het spamverbod?
U mag op uw website alleen gebruikmaken van ‘tell-a-friend’, als u voldoet aan de volgende 5 voorwaarden:
Afzenders bepalen helemaal zelf of ze een bericht sturen. U beloont afzenders of ontvangers op geen enkele manier.
Ontvangers kunnen duidelijk zien wie ze moeten aanspreken als ze niet gediend zijn van zulke berichten.
Afzenders kunnen het hele bericht zien voordat het naar de ontvangers gaat. Alleen zo kunnen ze de verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud.
U bewaart mailadressen en andere persoonsgegevens niet na de verzending van het bericht en gebruikt ze nergens anders voor.
U beveiligt uw website tegen misbruik. Het moet voor mensen van buitenaf onmogelijk zijn om bijvoorbeeld automatisch spam te sturen via uw website.
Mag ik aan mijn klanten berichten versturen zonder toestemming vooraf?
Bestaande klanten mag u ongevraagd berichten sturen over diensten of producten die te maken hebben met wat ze eerder hebben gekocht. Verplaats u in uw klanten: als ik product X heb gekocht, kan ik dan reclame voor product Y verwachten? Geef ontvangers bij ieder bericht de mogelijkheid zich af te melden voor ongevraagde berichten.
Wanneer is iemand klant van mij?
Iemand is klant van u, als u hem of haar een product of dienst heeft verkocht. Wilt u een klant van u een bericht sturen om reclame te maken of voor een goed doel? Dan hoeft u niet vooraf toestemming te vragen. Maar u moet uw klanten wel bij ieder bericht de mogelijkheid geven zich af te melden voor ongevraagde berichten.
Iemand heeft informatie bij mij opgevraagd, of is een prospect van ons bedrijf. Mag ik zo iemand op de verzendlijst voor een nieuwsbrief zetten?
Nee. Alleen aan klanten mag u zonder toestemming vooraf nieuwsbrieven of andere berichten sturen. Iemand die informatie opvraagt is nog geen klant. Een prospect ook niet. U moet dus eerst toestemming vragen en krijgen.