Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar afwijzing handhavingsverzoek Prosilic over Klic-Viewer Kadaster

De ACM wijst het bezwaar van Prosilic af. Het aanbieden van de Klic-viewer valt onder de publieke taak van het Kadaster. Het Kadaster is daarom verplicht om op een snelle, efficiënte manier betrouwbare en bruikbare informatie over de ligging van kabels en leidingen aan grondroerders te verstrekken. Dat doen ze met een elektronisch informatiesysteem ‘Klic-view’. Deze dienst is volgens de ACM daarom geen economische activiteit. De Wet Markt en Overheid is niet van toepassing en het Kadaster hoeft de integrale kosten van deze dienst niet in rekening te brengen aan gebruikers.

Wat ging hieraan vooraf?

Prosilic heeft eerder een klacht ingediend bij de ACM. Prosilic vindt dat het Kadaster de Wet Markt en Overheid overtreedt, omdat het Kadaster de Klic-viewer gratis aanbiedt. Na onderzoek heeft de ACM in het besluit van 20 december 2016 vastgesteld dat de Wet Markt en Overheid niet van toepassing is en dat het Kadaster de Klic-viewer gratis aan derden mag aanbieden. Prosilic heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van 20 december 2016. Prosilic vindt dat de Klic-viewer niet onder de publieke taak van het Kadaster valt en dat het Kadaster wel degelijk een economische activiteit verricht.

Wat heeft de ACM besloten?

De ACM wijst het bezwaar van Prosilic af. De Wet Markt en Overheid is in dit geval niet van toepassing. Het gratis aanbieden van de Klic-viewer valt onder de publieke taak van het Kadaster, zoals neergelegd in de Kadasterwet en de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten. Het Kadaster hoeft de integrale kosten van deze dienst daarom niet in rekening te brengen.

Prosilic kan beroep aantekenen tegen het besluit van de ACM.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak