Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar doorontwikkelde KLIC-viewer

Het Kadaster verricht geen economische activiteit met het aanbieden van de doorontwikkelde KLIC-viewer. De Wet M&O is daarom niet van toepassing.

Acht ondernemingen dienden bezwaar in tegen de afwijzing van hun verzoek aan ACM om handhavend op te treden tegen het kosteloos aanbieden van een online versie en twee mobiele applicaties van de KLIC-viewer (‘doorontwikkelde KLIC-viewer’) door het Kadaster. De KLIC-viewer is een programma waarmee grondroerders inzage kunnen krijgen in gebiedsinformatie. Met het kosteloos aanbieden van de doorontwikkelde KLIC-viewer zou het Kadaster niet de integrale kosten doorberekenen en in strijd handelen met artikel 25i van de Mededingingswet.

Het bezwaar treft geen doel, omdat de doorontwikkelde KLIC-viewer geen economische activiteit is, maar nauw verbonden is met de publieke taak van het Kadaster op grond van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) en de Kadasterwet.

Met het kosteloos aanbieden van de doorontwikkelde KLIC-viewer geeft het Kadaster uitvoering aan deze publieke taak. De ACM blijft na heroverweging van de bezwaren van oordeel dat het Kadaster in deze kwestie geen economische activiteit verricht waarop de Wet M&O van toepassing is.

In 2016 heeft de ACM over de desktopversie van de KLIC-viewer ook geconcludeerd dat er geen sprake is van het uitoefenen van een economische activiteit. Het CBb heeft dit in 2019 bevestigd.

 

Documenten

Besluit op bezwaar doorontwikkelde KLIC-viewer (PDF - 202.22 KB)