Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek ACM: GTS maakt meer kosten dan nodig is

De inkomsten van Gasunie Transport Services (GTS) worden de komende vijf jaar stapsgewijs verlaagd. Dit stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het ontwerp-methodebesluit GTS 2017-2021 dat vandaag ter consultatie wordt voorgelegd.

De inkomsten van GTS en de tarieven die daaruit voortvloeien, moeten in lijn zijn met de noodzakelijke kosten die het bedrijf moet maken om zijn taken uit te kunnen voeren, zodat afnemers van gas niet meer betalen dan nodig is. Om te bepalen of dit zo is, heeft ACM in twee ‘benchmark’-onderzoeken voor het eerst de ‘kostenefficiëntie’ van GTS naast die van andere, vergelijkbare Europese gastransportbedrijven kunnen leggen. Waar de best presterende beheerder een productiviteit van 100% heeft, wijzen de onderzoeken voor GTS op  een percentage tussen de 66% en 91%. ACM komt dan ook tot de conclusie dat GTS meer kosten maakt dan nodig is.

Consultatie

Het ontwerp-methodebesluit ligt zes weken ter consultatie. Het definitieve besluit volgt naar verwachting in september 2016. Dan wordt ook bekend hoe hoog de tarieven van GTS zullen zijn.

 

Meer in deze zaak