Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM verplicht KPN nieuwe zakelijke glasvezelnetwerken en diensten aan te kondigen bij concurrenten

KPN levert met haar glasvezelnetwerken telecomdiensten aan bedrijven (Fiber to the Office, of FttO). De Autoriteit Consument & Markt heeft vastgesteld dat KPN mede op basis van deze zakelijke glasvezelnetwerken een machtspositie heeft. ACM heeft KPN daarom verplicht toegang te bieden aan haar concurrenten. Hierdoor kunnen bedrijven kiezen tussen aanbieders op het glasvezelnetwerk van KPN. Concurrenten moeten deze toegang tegen dezelfde prijzen en voorwaarden kunnen afnemen bij KPN, als het telecombedrijf zelf. 

Verder verplicht ACM KPN om richting de andere telecomaanbieders op tijd aan te kondigen dat er nieuwe glasvezelaansluitnetwerken en -diensten worden geïntroduceerd. Op die manier staan alle telecomaanbieders en KPN zelf op gelijke wijze aan de start om te concurreren om nieuwe klanten.

Deze verplichtingen heeft ACM in de marktanalysebesluiten FttO en hoge kwaliteit wholesale breedbandtoegang en wholesale huurlijnen (HKWBT/HL) opgelegd. Met deze brief geeft ACM op verzoek van de markt een nadere toelichting op de verplichting om nieuwe aansluitnetwerken en diensten aan te kondigen.

 

Documenten

ACM verplicht KPN nieuwe zakelijke glasvezelnetwerken en diensten aan te kondigen bij concurrenten (PDF - 220.28 KB)