Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken (FttO) 2012

OPTA publiceert een ontwerpbesluit inzake de markt voor ontbundelde toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken (FttO). OPTA constateert dat KPN aanmerkelijke marktmacht heeft op deze markt. Om de concurrentie te bevorderen moet KPN andere aanbieders ontbundelde toegang bieden tot haar zakelijke glasvezelnetwerken. Op basis hiervan kunnen deze aanbieders diensten inkopen bij KPN en in heel Nederland telecommunicatiediensten leveren aan zakelijke afnemers.

In oktober 2011 heeft OPTA een eerdere analyse van deze markt gemaakt. Toen had OPTA KPN niet aangewezen als partij met aanmerkelijke marktmacht. Vervolgens is deze analyse aan de Europese Commissie voorgelegd. Deze heeft vervolgens 'serieuze twijfel' geuit over onder andere het niet aanwijzen van KPN als partij met aanmerkelijke marktmacht. BEREC, het Europees verband van telecommunicatietoezichthouders, deelde de twijfel op dit punt.

OPTA heeft vervolgens nader onderzoek naar de ontwikkelingen van de concurrentie uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek heeft OPTA KPN nu wel aangewezen als partij met aanmerkelijke marktmacht en daarom verplichtingen opgelegd.

Het ontwerpbesluit wordt nu ter consultatie voorgelegd aan marktpartijen. Zij hebben tot en met 25 oktober 2012 de gelegenheid om te reageren op de voorgestelde regulering.

 

Documenten

Ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken (FttO) 2012 (PDF - 8.57 MB)