Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit marktanalyse vaste telefonie 2012

OPTA publiceert het marktanalysebesluit vaste telefonie 2012. Het betreft de wholesale – en retailmarkten voor vaste telefonie. In de marktanalyse stelt het college vast dat KPN N.V. en haar groepsmaatschappijen beschikken over een aanmerkelijke marktmacht op de wholesale markten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten en de retailmarkten voor twee- en meervoudige gesprekken. Het college legt KPN daarom een aantal verplichtingen op. Op de wholesalemarkten moet KPN onder meer gespreksopbouw/C(P)S en wederverkoop van de telefoonaansluiting (WLR) leveren. Op de retailmarkten moet KPN voldoen aan ondergrens tariefregulering en aan eindgebruikers een minimale prijs vragen voor vaste telefoniediensten. Zo wordt gewaarborgd dat andere aanbieders niet uit de markt worden gedrukt door te lage prijzen van KPN.

In juli 2011 is het ontwerpbesluit over de wholesale markten geconsulteerd en in december en het aanvullend ontwerpbesluit over de retailmarkten. Een groot aantal marktpartijen heeft zienswijzen gegeven. Daarna is het ontwerpbesluit aangeboden aan de Europese Commissie (genotificeerd). De bevindingen van marktpartijen en de Europese Commissie zijn opgenomen in het besluit. Het besluit treedt in werking op 1 mei 2012.

Nationale consultatie

 

Documenten

Besluit marktanalyse vaste telefonie 2012 (PDF - 5.09 MB)