Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak CBb marktanalysebesluit Vaste Telefonie 2012

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 18 september 2014 het marktanalysebesluit Vaste Telefonie 2012 van ACM grotendeels in stand gelaten.

Het CBb heeft deze uitspraak gedaan in het beroep dat dat Tele2, Pretium, Esprit, ZTM, Vodafone en KPN hadden ingesteld tegen het marktanalysebesluit Vaste Telefonie van 1 mei 2012 (marktbesluit VT2012). Dit besluit gaat over de wholesale- en retailmarkten voor vaste telefonie. In het besluit legt ACM verplichtingen op aan KPN.

Motivatie CBb

Het CBb laat het marktbesluit VT2012 en de aan KPN opgelegde verplichtingen grotendeels in stand. Het CBb heeft ACM opgedragen om nauwkeuriger te beschrijven waarom VOB2 (Voice over Broadband) tot de markt voor tweevoudige gesprekken behoort.

Daarnaast moet ACM beter uitleggen waarom er voldoende concurrentie is op de markt voor enkelvoudige gesprekken. Daarvoor krijgt ACM nu zes maanden de tijd. De aan KPN opgelegde verplichtingen zijn door het CBb in stand gelaten tot het moment waarop ACM het nieuwe besluit neemt.

Achtergrond

In het marktbesluit VT2012 heeft ACM vastgesteld dat KPN beschikt over een aanmerkelijke marktmacht op de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten en de retailmarkten voor twee-en meervoudige gesprekken. ACM heeft daarom aan KPN verplichtingen opgelegd.

Lees de uitspraak van het CBb op rechtspraak.nl