Kruimelpad

Wat doet de ACM in de zorgsector?

De overheid regelt goede, betaalbare en toegankelijke zorg via het Nederlandse zorgstelsel. Het stelsel draait om keuze voor verzekerden en patiënten. Ieder jaar kunnen Nederlanders een nieuwe zorgverzekeraar kiezen. Patiënten kiezen een huisarts, ziekenhuis of psychiater die hen het beste kan behandelen. Zorgverzekeraars kopen zorg in voor hun verzekerden met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Doordat er wat te kiezen valt, willen zorgverleners en zorgverzekeraars zich van elkaar onderscheiden: op prijs, kwaliteit en dienstverlening. Door dit stelsel blijft de kwaliteit van de gezondheidszorg hoog en de verzekeringspremie betaalbaar.

Gezonde samenwerking

Zorgverleners concurreren met elkaar. Zorgverzekeraars ook. Maar deze partijen werken ook op vele manieren samen om de kwaliteit, doelmatigheid en innovatie in de zorg te verbeteren. Samenwerken mag als dat goed is voor patiënten en verzekerden. Bijvoorbeeld als de zorg hierdoor betaalbaar blijft of de kwaliteit beter wordt. De ACM geeft voorlichting aan verzekeraars en aanbieders over samenwerking die mogelijk is in de zorg. Soms pakt samenwerking niet goed uit. Bijvoorbeeld als zorgaanbieders het aanbod onnodig beperken of prijsafspraken met elkaar maken. Dat kan leiden tot minder keuze voor het laten uitvoeren van bepaalde behandelingen of hogere zorgpremies. Wij treden op tegen afspraken die de concurrentie belemmeren en niet in het belang zijn van de patiënt.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.