Kruimelpad

Klachten telecom

Roaming: hoeveel betaal ik voor mobiel bellen en internetten in een ander EU-land?

Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon, om te bellen, sms'en of internetten? Dan bent u aan het roamen. In de Europese Unie (EU) betaalt u voor roaming hetzelfde als in Nederland. Maar soms mag uw aanbieder een toeslag vragen.

Let op: Belt u in Nederland naar een buitenlands telefoonnummer? Met uw Nederlandse abonnement? Dan gelden deze regels niet.

Wanneer betaal ik meer voor bellen, sms’en en internetten in een ander EU-land?

Gebruikt u uw mobiel in een ander land binnen de EU? Dan betaalt u dezelfde kosten als in Nederland. Ook voor het ontvangen van telefoontjes betaalt u dan niets, net als thuis. Maar in deze 3 situaties mag uw aanbieder een toeslag vragen

1. U bent langer dan 4 maanden in een ander EU-land

Bent u de laatste 4 maanden meer in het buitenland dan thuis? En gebruikt u uw telefoon in het buitenland meer dan thuis? Dan krijgt u een waarschuwing van uw aanbieder. Blijft u daarna gebruik maken van uw telefoon in het buitenland? Dan mag de aanbieder een toeslag aan u vragen.

De toeslag is maximaal:

  • voor bellen 0,032 euro per minuut
  • voor sms’en 0,01 euro per sms
  • voor internet 3,00 euro per gigabyte (GB)

Let op: deze bedragen zijn exclusief BTW.

Uw aanbieder kijkt altijd naar uw aantal roamingdagen in de laatste 4 maanden. Een dag telt als een roamingdag als uw mobiele telefoon die dag alleen contact maakt met buitenlandse netwerken.

Woont u in een grensgebied en maakt uw telefoon minimaal 1 keer contact met uw thuisnetwerk? Of doet u op één dag een buitenlandse stedentrip, bijvoorbeeld een dagje Antwerpen? Dan telt die dag niet als een roamingdag.

2. U betaalt minder dan 1,50 euro exclusief BTW per GB voor uw internet in Nederland

Betaalt u minder dan 1,50 euro exclusief BTW per GB? Dan is er een limiet aan het aantal GB’s dat u onder uw Nederlandse voorwaarden kunt gebruiken. Deze limiet is lager dan uw bundel in Nederland. Gaat u over deze limiet heen? Dan mag uw aanbieder een toeslag vragen. Uw aanbieder moet u daarover wel vooraf informeren. En hij moet u waarschuwen als u deze limiet bereikt.

Weten hoeveel u per GB betaalt? Deel uw maandelijkse abonnementskosten (exclusief BTW) door het aantal GB’s. Uw abonnementskosten zijn de kosten die u maandelijks aan uw aanbieder betaalt. Het maakt dus niet uit of u ook voor bellen en sms’en betaalt. De uitkomst van deze som is wat u maandelijks per GB betaalt.

Wilt u weten hoeveel u kunt internetten in de EU zonder toeslagen? Net als in Nederland? Dit hangt van uw abonnement af. Bereken hoeveel data u minimaal mag gebruiken.

Verbruikt u meer dan uw limiet? Dan mag uw aanbieder een toeslag vragen. Deze toeslag is maximaal 3,00 euro exclusief BTW per GB. De aanbieder mag ook de hoeveelheid GB’s beperken in plaats van een toeslag te vragen.

3. U hebt een abonnement voor onbeperkt internet 

Ook als u onbeperkt internet hebt, kunt u zonder extra kosten in een ander EU-land internetten. Maar niet meer onbeperkt. Er is een limiet aan het aantal GB’s dat u onder uw Nederlandse voorwaarden kunt gebruiken.

Verbruikt u meer dan deze limiet? Dan mag uw aanbieder een toeslag vragen. Deze toeslag is maximaal 3,00 euro exclusief BTW per GB. De aanbieder mag de hoeveelheid GB’s beperken in plaats van een toeslag te vragen.

Hoeveel kunt u minimaal internetten in de EU zonder toeslagen? Net als in Nederland? Dit hangt van uw abonnement af. Bereken hoeveel data u minimaal mag gebruiken.

Hoe berekent mijn aanbieder wat ik moet betalen?

Wat u moet betalen voor internetten in een ander EU-land hangt af van:

Er zijn 3 mogelijkheden:

 

Ik bel vanuit een EU-land naar een ander EU-land met een Nederlandse telefoon. Hoeveel betaal ik?

Belt u met uw Nederlandse telefoon bijvoorbeeld vanuit Spanje naar Duitsland? Dan betaalt u alleen uw gebruikelijke Nederlandse belkosten. En belt u bijvoorbeeld in Frankrijk naar een plaatselijk restaurant of luistert u daar uw voicemail af? Ook dan betaalt u alleen nog uw gebruikelijke Nederlandse belkosten.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.