Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Juridisch advies

Op onze website staat algemene informatie over de wetten en regels waar u zich aan moet houden. Met deze informatie kunt u zelf beoordelen of u zich aan de wet houdt. De ACM legt de wet uit, maar geeft geen juridisch advies en toetst geen individuele gevallen.

Uitleg over de regels

Op onze website leggen we de regels uit op het gebied van concurrentie, consumentenbescherming, energie, telecom, post en vervoer. Dit zijn de wetten en regels waarop de ACM toezicht houdt. Komt u er met deze informatie niet uit of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Bent u een consument en heeft u een probleem bij een niet-zakelijke aankoop? En komt u er niet uit met het bedrijf? U kunt terecht bij ACM ConsuWijzer.

Doorverwijzen voor juridisch advies

Voor juridisch advies over uw eigen situatie verwijzen wij u door. En sommige onderwerpen lijken op ons werkterrein te liggen, maar vallen erbuiten. Bijvoorbeeld:

  • u heeft een product zakelijk gekocht en dit gaat te snel stuk
  • u en een andere ondernemer zijn het niet eens over een contract of geleverde dienst
  • u huurt als ondernemer apparatuur van een bedrijf en loopt omzet mis door een storing
  • u heeft als ondernemer schade door een wanprestatie van een andere ondernemer

Ook voor advies over zulke zaken verwijzen wij u door naar een juridisch hulpverlener.

Waar kunt u terecht voor juridisch advies?

U kunt voor juridisch advies op verschillende plaatsen terecht:

Bedrijfsjurist

Heeft uw onderneming een bedrijfsjurist? Kijk wat die kan doen om juridische problemen en vraagstukken op te lossen.

Brancheorganisatie en werkgeversorganisatie

Bent u lid van een brancheorganisatie of werkgeversorganisatie? Vaak is daar een jurist bij wie u met specialistische vragen terecht kunt. Lees meer over brancheorganisaties op Ondernemersplein.

De Geschillencommissie

Wilt u niet naar de rechter? Dan kunt u naar de Geschillencommissie. U krijgt een uitspraak waaraan beide partijen zich moeten houden. Lees meer over de Geschillencommissie.

Mediator

Bij mediation werkt u onder begeleiding van een deskundige samen aan een oplossing. Lees meer over mediation.

Rechtsbijstandsverzekeraar

Heeft u een speciale rechtsbijstandverzekering voor ondernemers? Een rechtsbijstandsverzekeraar heeft juristen en advocaten in huis om u te helpen bij een juridisch proces. Vraag ernaar bij uw verzekeraar.

Advocaat

U kunt een advocaat inschakelen. Die kent de wet en kan u toegespitst advies geven over uw rechten en plichten. En, mocht het nodig zijn, u begeleiden naar de rechter. Lees meer op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.