De Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen (Wet OHP) zorgt voor eerlijke concurrentie in de landbouw, visserij en voedselketen. De Wet OHP beschermt producenten en leveranciers van landbouw- en voedingsproducten. Lees de vragen en antwoorden over de Wet OHP.
Kan ik volgens de wet zowel leverancier als afnemer zijn?
Ja, dat kan. Bent u bijvoorbeeld groothandel of tussenhandelaar, dan kunt u zowel leverancier als afnemer zijn. Afhankelijk van uw rol in de overeenkomst beschermt de Wet OHP u als leverancier of valt u juist in de categorie afnemer.
Omzet bepalen
Hoe moet ik de omzet berekenen?
U gaat uit van de totaalomzet van een onderneming of van het concern waar de onderneming bij hoort. Het gaat om:
- het inkomen van de onderneming plus de omzet van eventuele partnerondernemingen. Partnerondernemingen zijn ondernemingen waarin een andere onderneming of concern ten minste 25% van het kapitaal of de stemrechten heeft
- de omzet van zowel landbouw- en voedingsproducten als eventuele overige producten
- de omzet zonder btw of andere indirecte belastingen
U kijkt naar de omzet in het boekjaar waarin de overtreding is begonnen. Is die omzet nog niet bekend? Kijk dan naar het boekjaar ervoor.
Ik weet niet hoe groot de omzet van mijn afnemer is. Kan ik toch een melding doen?
Ja, dat kan. Heeft u gegevens over de omzet van de afnemer? Geef die dan aan ons door. Wij stellen vast wat de omzet van de afnemer is. Wij kunnen vragen stellen aan de afnemer om de omzet te bepalen.
De omzet van mijn afnemer en/of mijn eigen omzet is veranderd, waardoor wij nu wel onder de wet vallen. Moeten we onze overeenkomst aanpassen?
Ja, u moet uw overeenkomst aanpassen als u door een wijziging onder de Wet OHP komt te vallen. Dit geldt voor schriftelijke én voor mondelinge overeenkomsten.
Producten
Wat zijn bederfelijke producten?
Bederfelijke producten zijn landbouw- en voedingsproducten die binnen 30 dagen na de oogst, productie of verwerking ongeschikt voor verkoop kunnen worden. Er bestaat geen lijst van concrete producten. Het kan bijvoorbeeld gaan om:
- verse groenten en vers fruit
- voorgesneden groenten
- verse vruchtensappen
- koelverse maaltijden
- broodbakkerij- of banketbakkerijproducten die binnen 24 uur moeten worden gegeten
- verse zuivel- en eierproducten
- vers vlees en verse vleeswaren
- verse vis
- producten met een uiterste consumptiedatum (TGT: te gebruiken tot) van minder dan 30 dagen
Overtreding melden
Wie kan een handhavingsverzoek indienen bij de ACM?
Bent u leverancier? Dan kunt u een verzoek indienen. De Wet OHP geeft verschillende omschrijvingen van een leverancier. Bijvoorbeeld een landbouwproducent die landbouw- en voedingsproducten verkoopt. Het maakt niet uit of dit een natuurlijk persoon of een rechtspersoon is en waar deze is gevestigd. Ook producentenorganisaties, leveranciersorganisaties en verenigingen van dergelijke organisaties kunnen leverancier zijn.
Kan ik een melding doen over mijn coöperatie?
Het hangt af van uw situatie of wij uw melding of klacht in behandeling kunnen nemen. De relatie afnemer-leverancier kan ook voorkomen binnen een coöperatie. De betalingstermijnen in de Wet OHP gelden ook als de leverancier (het lid van de coöperatie) landbouw- en voedingsproducten verkoopt aan de afnemer (de coöperatie). Wij beoordelen dan of er sprake is van verkoop. De termijnen gelden niet voor andere betalingen, zoals aanvullende betalingen en uitbetaling van dividend door een coöperatie aan haar leden.
Kan ik een melding doen over afnemers van binnen of buiten de Europese Unie?
Ja, dat kan allebei. Heeft u een Nederlandse onderneming of bent u Nederlander, dan kunt u bij ons een melding doen over een afnemer binnen of buiten de Europese Unie.
Ik ben geen Nederlandse ondernemer. Kan ik een melding doen over een Nederlandse afnemer?
Ja, dat kan. U hoeft geen Nederlandse onderneming te hebben of Nederlander te zijn om een melding bij ons te doen. U kunt ook terecht bij de toezichthouder in uw eigen land, als dat een land binnen de Europese Unie is.
Wat is het verschil tussen de ACM en De Geschillencommissie?
Wij kunnen onderzoeken of uw afnemer de Wet OHP overtreedt. Als wij vaststellen dat sprake is van een overtreding, spreken wij de afnemer daarop aan. Wij kunnen de afnemer een boete opleggen. Ook kunnen wij de afnemer laten stoppen met zijn gedrag door bijvoorbeeld een last onder dwangsom op te leggen. Heeft u schade geleden? Deze schade kunt u niet bij ons verhalen. Een melding doen bij de ACM is gratis.
U kunt ook bij De Geschillencommissie terecht met uw geschil over de regels van de Wet OHP. Dit is een civielrechtelijke procedure waarbij De Geschillencommissie specifiek oordeelt over uw geschil met uw afnemer. Zij doet een bindende uitspraak over wie gelijk heeft en kan daarnaast een schadevergoeding toekennen. Voor de behandeling van uw geschil door De Geschillencommissie moet u klachtengeld betalen.