Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit in de zaak Pro-Actief Plus B.V.

Onderstaande informatie is mogelijk verouderd. Vanaf 13 juni 2014 treden nieuwe consumentenregels in werking. Wilt u meer weten?

Consumentenregels vanaf 13 juni 2014


Pro-Actief Plus B.V. is een onderneming die producten, zoals het product Body Distress, voedingssupplementen en crèmes op basis van geitenboter of Arnica, verkoopt. Om consumenten te bereiken en voor haar producten te interesseren, organiseerde Pro-Actief Plus B.V. dagtochten met verkoopdemonstraties. Consumenten ontvingen per post een aan hen persoonlijk geadresseerde brief met folders, waarin zij werden uitgenodigd om aan een dagtocht deel te nemen. De consument kon zich door middel van een antwoordkaart aanmelden voor een dergelijke dagtocht. De dagtochten voerden naar veelal afgelegen horecagelegenheden in Nederland waar vervolgens verkoopdemonstraties plaatsvonden.

Nadat diverse signalen en klachten waren ontvangen over dagtochten met verkoopdemonstraties hebben toezichthouders van de Consumentenautoriteit een onderzoek ingesteld naar de uitnodigingen die Pro-Actief Plus B.V. aan consumenten zond en naar haar handelwijze tijdens de verkoopdemonstraties. De in dit kader verrichte handelspraktijken zijn getoetst aan de wetgeving inzake oneerlijke handelspraktijken.

De Consumentenautoriteit heeft geconstateerd dat de handelwijze tijdens de verkoopdemonstraties op een aantal punten strijdig was met de wetgeving inzake oneerlijke handelspraktijken. Zo was tijdens de verkoopdemonstraties sprake van ongepaste beïnvloeding, onder meer omdat de verkopers claimden dat de aangeboden producten goed voor de gezondheid waren, en zij deze producten op een dusdanig dwingende wijze aanprezen en te koop aanboden dat de keuzevrijheid of de vrijheid van handelen van de deelnemers met betrekking tot de te koop aangeboden producten hierdoor aanzienlijk werd beperkt.

Ook werd informatie verstrekt die feitelijk onjuist was of misleidend voor de deelnemers aan deze dagtochten ten aanzien van de voornaamste kenmerken van de aangeboden producten, zoals de beschikbaarheid van die producten, waardoor deze een besluit over een overeenkomst namen of konden nemen, dat zij anders niet hadden genomen. Tevens werd tijdens de verkoopdemonstraties essentiële informatie over de verkoopprijs van de aangeboden producten weggelaten, verhuld, of te laat verstrekt.

In dit besluit legt de Consumentenautoriteit voor de geconstateerde overtredingen aan Pro-Actief Plus B.V. een bestuurlijke boete op van in totaal EUR 150.000,-.  Pro-Actief Plus B.V. heeft bezwaar aangetekend tegen dit besluit.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook