Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Reguleren van markt voor zakelijke glasvezelnetwerken nu niet nodig

De markt voor zakelijke glasvezelnetwerken blijft vrij. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt als toezichthouder geen eisen en voorwaarden aan eigenaren van glasvezelnetwerken om hen op die manier te dwingen hun netwerk open te stellen aan andere bedrijven. De markt voor toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken hoeft nu niet gereguleerd te worden, omdat er al voldoende concurrentie is. Dit concludeert ACM in haar definitieve marktanalysebesluit.

Markt voor glasvezel blijft groeien

Het aantal zakelijke glasvezelaansluitingen in Nederland groeit nog steeds. Nederland is een kennisland, en snelle verbindingen via glasvezelnetwerken zijn in toenemende mate noodzakelijk om snel data te verwerken. Het totale aantal aansluitingen groeit naar verwachting door van 75.000 aansluitingen nu tot 90.000 aansluitingen eind 2018.

Toezichthouder kan hier terugtreden

KPN is de grootste speler op de markt voor zakelijke glasvezelnetwerken, maar we hebben niet vastgesteld dat KPN hier een dominante positie heeft. Andere bedrijven zijn ook actief op deze markt en rollen hun glasvezelnetwerk verder uit. Ze investeren of hebben investeringsplannen. Daarmee doet de markt zijn werk. Dat is voor ons als toezichthouder het sein dat we nu niet hoeven in te grijpen op deze markt. We blijven deze markt goed in de gaten houden, maar als een markt voldoende concurrentie laat zien, dan kunnen we terughoudend met regulering zijn.

Over het marktanalysebesluit

Aan het marktanalysebesluit is een zorgvuldige procedure voorafgegaan. ACM heeft het besluit afgelopen zomer geconsulteerd bij marktpartijen. Het besluit is ook voorgelegd aan de Europese Commissie. Eind juli 2016 ging de Commissie akkoord met het besluit.