Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar boete voor Calatus voor oneerlijke handelspraktijken

ACM heeft in bezwaar besloten tot verlaging van de boetes die zij had opgelegd aan Calatus B.V. en drie natuurlijke personen.

Waar ging de zaak over?

Calatus B.V. en de drie natuurlijke personen hebben bezwaar gemaakt tegen het boetebesluit van ACM van 14 januari 2016. Toen heeft ACM Calatus B.V. boetes opgelegd omdat het bedrijf bij de telefonische verkoop van het puzzelmagazine Editie Enigma op verschillende aspecten consumenten heeft misleid. Ook heeft ACM boetes opgelegd aan drie natuurlijke personen die feitelijk leiding hebben gegeven hieraan.

Beoordeling bezwaren Calatus

Op basis van het bezwaar van Calatus B.V. concludeert ACM dat consumenten na het telemarketinggesprek met Calatus hadden kunnen weten dat Calatus hun een abonnement op het puzzelmagazine Editie Enigma wilde verkopen. Gelet hierop herroept ACM twee overtredingen en verlaagt zij de boete aan Calatus B.V. van 200.000 euro naar 160.000 euro. De boetes voor de drie natuurlijke personen die feitelijk leiding gaven aan de overtredingen verlaagt ACM tot 40.000 euro, 20.000 euro en 15.000 euro.

Voor het overige blijft ACM van oordeel dat het voor de betrokken consumenten onduidelijk was wat het abonnement op het puzzelmagazine feitelijk inhield. Daardoor was er volgens ACM nog steeds sprake van misleiding. Calatus B.V. vermeldde de prijs van het abonnement niet tijdens het telefoongesprek. Ook werd tijdens het gesprek niets gezegd over de leveringsfrequentie of wijze van uitvoering van de overeenkomst. Volgens ACM was het daarom voor consumenten onvoldoende duidelijk waarmee zij akkoord gingen. Hierdoor hebben zij mogelijk een beslissing over het aanbod genomen die zij anders niet zouden hebben genomen.

Calatus B.V. en de natuurlijke personen kunnen tot 25 februari 2016 beroep instellen tegen dit besluit.

 

Documenten

Besluit op bezwaar boete voor Calatus voor oneerlijke handelspraktijken (PDF - 292.93 KB)